Изложби

"Природа" - самостоятелна изложба на Недко Солаков

23 септември – 28 октомври 2016, SARIEV Contemporary, Пловдив

"Природа" - самостоятелна изложба на Недко Солаков


◊ СЪБИТИЕТО

SARIEV Contemporary, Пловдив
представя

Недко Солаков

Природа
самостоятелна изложба

23 септември – 28 октомври 2016

Откриване: 23 септември, 20:00 ч. в присъствието на художника по време на НОЩ/Пловдив 2016


SARIEV Contemporary има удоволствието да представи „Природа“ – първата самостоятелна изложба на Недко Солаков в галерията след „Сантиментална изложба“ през 2013 г. заедно с Митьо Солаков и Димитър Солаков.

Изложбата ще се открие на 23 септември от 20:00 в рамките на фестивала НОЩ/Пловдив 2016. На откриванетo ще присъства и самият художник. Изложбата ще може да бъде видяна до 28 октомври в галерия SARIEV Contemporary, ул. „Отец Паисий“ 40, Пловдив.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Недко Солаков, световноизвестен като художник, който измисля истории и ги разказва чрез рисунки, текстове, живопис, обекти, скулптури, инсталации и ги подправя с характерното си чувство за хумор, открива изложбата си „Природа“ – първата му самостоятелна експозиция в Галерия Сариев.

Посветена е на най-близката му и любима част на България – горите около с. Борики, Габровско. В експозицията е представена мащабна фотография (заснета от Димитър Солаков), създаваща ярка представа за величествения балкански пейзаж, и 12 натурни рисунки на автора на инсталацията. Те са създадени през 12 последователни дни, когато Недко Солаков със скицник и молив в ръка се е отдавал на обичайните си разходки из гората, изминавайки 147 км и 450 м (пеша!).

Подобно на естествоизпитателите от епохата на големите открития, художникът скицира, фиксира и описва направо на място видяното от очите му, рисувайки понякога дори и с пръстта, върху която стъпва. Рисунките носят безпогрешно разпознаваемия стил на Недко Солаков – твърди контури, съчетани с лека и нервна извита моливна линия, попаднала на места уж случайно върху хартията. В някои от рисунките се оказва, че досущ като класически пленерист Недко Солаков детайлно разработва онова, което е пред него, в други – „хваща“ обща ситуация, подсещайки за похвата на импресионистите. Има и такива, където авторът е сякаш академичен пейзажист, надписва елементите и сенките с думи, уж за да ги нанесе в мазка и цвят по-късно в ателието. Отделните рисунки са допълнени с текстове, систематизиращи впечатленията, както се полага при концептуалното рисуване (освен маршрутите и разстоянията, присъстват и денивелацията, както и „личните данни“ за похарчените калории и течности, премерени благодарение на приложението Runtastic). А върху един от листовете рисунката е в духа на протестното изкуство – още не призив, но агресивен словесен изблик спрямо изсичането на горите, администрацията и властта.

Към арт-документалистиката си Недко Солаков добавя и примамката на интерактивността – за да може зрителят да се пробва да уточни непосредственото отношение на рисунките към локациите в габровския Балкан, местата на създаването им са означени с номерца върху панорамния фототапет. И, както твърди (на английски) самият автор в един от Facebook постовете си, в изложбата ще намерите и повече...

Яра Бубнова  


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

От началото на 90-те години на XX век Недко Солаков (р.1957 г. в Червен Бряг, България, живее в София) участва в изложби в Европа и САЩ. Негови работи са показвани на Aperto’93 (Биенале във Венеция); на 48-мо, 49-то, 50-то и 52-то Биенале във Венеция; на 3-то, 4-то и 9-то Биенале в Истанбул; Сао Паоло’94; на Манифеста 1, Ротердам; на 2-то и 4-то Биенале в Гуангджу; на 5-то Биенале в Лион; на Sonsbeek 9 в Арнхем; на 4-то и 5-то Биенале в Цетинье; на 1-то Биенале в Лудж; на 7-то Биенале в Шарджа, Обединени Арабски Емирства; на 3-то Биенале в Тирана; на 2-то Биенале в Севиля; на 2-то Биенале в Москва; на Документа 12; на 16-то Биенале в Сидни; на Prospect 1, Биенале в Ню Орлиънс и на Биеналето в Сингапур, 2011; на Документа 13.

През последните години авторът има самостоятелни изложби в Museu do Chiado Лисабон; Stichting De Appel, Амстердам; CCA Kitakyushu, Япония; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Мадрид; The Israel Museum, Йерусалим; Centre d’Art Santa Monica, Барселона; Kunsthaus, Цюрих; Castello di Rivoli, Риволи; Градска художествена галерия, София, Galleria Borghese, Рим и Salzburger Kunstverein, Залцбург. През 2003-2005 самостоятелната му изложба “A 12 1/3 (and even more) Year Survey“ бе представена в Casino Luxembourg, Rooseum, Малмьо и О.К Centrum, Линц, а през 2008-2009 изложбата му „Emotions” бе показана в Kunstmuseum Бон, Kunstmuseum St. Gallen и в Institut Mathildenhoehe, Дармщат. През 2011-2012 неговата най-голяма до сега ретроспектива “All in Order, with Exceptions” е представена в Ikon Gallery, Бирмингам; Fondazione Galleria Civica, Тренто (“All in (My) Order, with Exceptions”); S.M.A.K., Гент и Fundação de Serralves, Порто. Негови работи притежават над 50 международни музейни и публични частни колекции, сред които тези на MoMA Ню Йорк, Tate Modern, Лондон и Centre Pompidou, Париж.



Автор:
SARIEV Contemporary
Публикация:
15.09.2016 г. 15:09
Посетено:
1547
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24204-priroda-samostoyatelna-izlozhba-na-nedko-solakov