Изложби

"Градина" - изложба на Веселина Николаева

Част от програмата на фестивала Фотофабрика 2016

"Градина" - изложба на Веселина Николаева


◊ СЪБИТИЕТО

Фотофабрика 2016
представя

Веселина Николаева
„Градина“ - животът в ромската махала извън стереотипите
Откриване: 18 септември (неделя), 18.00 ч., галерия "Малките 5"

Веселина Николаева започва да снима „Градина“ в началото на пролетта на 2016 г., по покана на фестивала „Фотофабрика“ и специално за събитието. Тази година фестивалът откроява големите български фотографи и техните актуални търсения по темата „Конфликти“. Вече беше представена изложбата на Пепа Христова „Клетвени девици“ в Националната художествена галерия.

„Това, което направих е да извадя индивида от тълпата, защото независимо какво се случва в света, то се случва на индивида, на човека и всеки е еднакво важен спрямо другия“, казва Веселина Николаева за проекта „Градина“. По време на работата си всяка седмица тя прекарва време с хората от една малка махала в квартал „Орландовци“. Подходът й е на изследовател и антрополог, интересува се от човека, застанал пред нейната камера, историята му, белезите и времето. „Документирам факта, че всичко изчезва завинаги“, казва авторката и се опитва да се откъсне от своята индивидуалност, за да се отдаде на обекта си, да влезе там, където мнозина не са допускани. При заснемането е молила своите герои да гледат обектива на фотоапарата и резултатът е, че от фотографиите ромите ще гледат публиката в очите. Погледът е необичан – отвътре навън, а ромското ежедневие е разказано извън дежурно показваното от медиите в България. Изложбата е част от процес, който ще продължи и след края на изложбата.

Веселина Николаева e завършила Академия на изкуствата в Утрехт, където и преподава. Тя е първата жена, удостоена с наградата „Сребърна камера“ на Canon. Поделя времето си между Холандия и България.

На 18 септември, Веселина Николаева ще работи със студенти и фотографи по темата: създаване на професионално портфолио. Подробности за записванията на: fotofabrika.org

Галерията „Малките 5“ е на ул. „Хан Крум“ 3
работно време: 14.00-20.00 ч.; вход: свободен
www.malkite5.com

Повече информация за програмата и гостите:
fotofabrika.org/bg; www.facebook.com/festivalfotofabrika


Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и подкрепя кандидатурата на София за Европейски месец на фотографията.

Организира го Фондация “Фотофабрика” заедно със софтуерната компания EVERMORE. Провежда се съвместно с Френския институт в България и с подкрепата на: Столична община, Столична програма „Култура“ и УниКредит Булбанк.

Автор:
Милена Димитрова, Сдружение „Нови публики“
Публикация:
13.09.2016 г. 18:00
Посетено:
1275
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24185-gradina-izlozhba-na-veselina-nikolaeva