Изложби

21 години галерия "Възраждане" - изложба на проф. Георги Чапкънов-Чап

Представяне на първия луксозен албум с творчеството му

21 години галерия "Възраждане" - изложба на проф. Георги Чапкънов-Чап


◊ ГАЛЕРИЯ "ВЪЗРАЖДАНЕ" НА 21 ГОДИНИ

На 20.09.2016 г. от 18:00 ч. галерия "Възраждане" ще отбележи своя 21 рожден ден с изложба скулптура, рисунка, графика и живопис на проф. Георги Чапкънов–Чап.

Изложбата ще продължи до 10.10.2016 г.

21 години! Сериозни години за сериозна галерия. Празника ще посрещнем с изложба на проф. Георги Чапкънов. Ще представим луксозния, голямоформатен, двуезичен албум, който галерията изработи, с творчеството на този изключителен български творец. Албумът, всъщност, е първи опит за по-пълно публикуване на творбите на Чап. На 148 страници са разположени 239 илюстрации и 96 фотографии.

На празника ще бъде връчена и поредната награда за арт журналистика.

Очакваме Ви !

  
Георги Чапкънов все повече се утвърждава на най-високото художествено ниво, което отдавна всъщност му принадлежи. Рисувач, мислител и човек, ваятел от Бога, той все повече търси големите форми (бюстове и монументи), но и продължава да създава великолепните си рисунки, които го нареждат в първата тройка съвременни български рисувачи. Каквото и да излезе из под ръцете му, то вече е с качествата на класика. Сякаш с нарастването на годините нараства и духовната, и душевна щедрост, която той дарява на зрителя, влагайки я в творенията си. Чап възпя, осмя и осъди, с много обич към човека, всичко човешко и остава ненадминат хуманист в съвременното ни изкуство.

Чапкънов е ювелирния чародей в съвременната българска скулптура. Светлият морален кодекс на един човек, философ и естет, неговият, дълбоко вкоренен, патриархален дух, надзалезният му идеализъм, сърцето му – отворено и съпричастно към всеки и всичко – ето базата, върху която талантът на художника създава авторски свят, в който, абсолютно достойно, се конкурират скулптурата, рисунката, акварелът, графиката и прочие.
 Краси Алексиева, 2016 г.

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
13.09.2016 г. 15:39
Посетено:
2448
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24179-21-godini-galeriya-vazrazhdane-izlozhba-na-prof-georgi-chapkanov-chap