Изложби

Изложба на Елизабет Хайндл

12.09. - 17.09.2016, галерия-книжарница "София Прес"

Изложба на Елизабет Хайндл


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес"
представя

Изложба на Елизабет Хайндл,
гост на СБХ по програмите за размяна на артисти с организацията на жени художници GEDOK – Мюнхен

12.09. - 17.09.2016

Откриване: 12 септември, 18.00 часа
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


Магията на пространството е намерила трайно присъствие в живота на Елизабет Хайндл и нейната притегателна сила ни най-малко не е отслабнала. В творчеството си тя е създала редица инсталации, които убеждават със структурата на своите пространства – било то пространства в големи вътрешни помещения или външни пространства, като паркове, площади или пред църкви. Нейната тема е пространството като такова, или по-скоро феноменът на пространството в нашето възприятие, но не както при архитектите, които тематизирайки пространството, го правят толкова по-съзнателно, колкото са по-компетентни. Все пак обаче архитектурните пространства имат прагматична функция. При Елизабет Хайндл функцията на пространствата е препратка към самите тях, към тяхната понятност, логика и красота. За да ги изобрази, тя гради пространства. Елизабет Хайндл обаче е в състояние да ги изобрази и двуизмерно, като например под формата на геометрична рисунка. Нещо подобно тя прави с пространството и в тази изложба - при това с изумителна простота.

Прикачените към перпендикулярните стени правоъгълни очертания от гумени конци превръщат замислените като триизмерни тела обекти в една плоскост, която в нашата фантазия виртуално запазва триизмерността си - изобразена като триизмерен конструкт без помощта на технически способи и средства. Начинът, по който Елизабет Хайндл композиционно поставя и разпределя своите фантасмагории в пространството, показва лекота, увереност и независимост на оформлението. Възниква асоциация с художници, чието творчество e тематизирало пространството и е имало особен подходкъм него: Клее, Де Стийл и „Баухаус“.
Елмар Цорн, Мюнхен, 2016 г.


◊ ЗА АВТОРКАТА

Елизабет Хайндл е родена през 1960 г. в Мюнхен.
. 1980-1986 Академия на изобразителните изкуства при професор Паоло Нестлер, Едуардо Паолоци и Волд-Дитер Майер
. 1999 Стипендия на провинция Саксония-Анхалт в Съюза за творческо изкуство - Рьодерхоф
. 1998 Стипендия на фондация „Mathias Pschorr“
. 1994 Стипендия на фондация „Erwinund Giselavon Steiner“
. 1986 Награда за творческо изкуство на град Дахау
. 1984 Награда за творческо изкуство на 88. Германски католически конгрес

Има многобройни индивидуални изложби и участия в изложби в Германия, Бразилия, България, Италия, Дания, Норвегия, Полша и Чехия.

Живее и твори в Мюнхен.



Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
10.09.2016 г. 15:23
Етикети:
Посетено:
932
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24168-izlozhba-na-elizabet-hayndl