Изложби

Историята на колоритна София от XIX и средата на XX век оживява в изложбата „Софийски трансформации“

Изложбата е отворена от 7 до 21 септември в Градската градина (срещу Народния театър)

Историята на колоритна София от XIX и средата на XX век оживява в изложбата „Софийски трансформации“


Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио е домакин на изложбата „Софийски трансформации“ с фотографии на столицата на България от края на XIX и първата половина на XX век.

Изложбата се осъществява в партньорство със Столична община и създателя на сайта Стара София (www.stara-sofia.com) Виктор Михайлов. Експозицията е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя откри изложбата заедно с председателя на управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Години наред Виктор Михайлов е събирал фото кадрите от стотици фотографи, издатели и изследователи. Безценните образи са били заснети като поздравителни картички, публицистични материали  или от любители.

„УниКредит в партньорство със Столична община подкрепяме популяризирането на изложбата „Софийски трансформации“, защото тя показва един непознат за нас облик на София. Заедно полагаме усилия градът ни да изглежда малко по-модерно и уютно място“, заяви пред гости и журналисти Левон Хампарцумян.

„Искам да благодаря на УниКредит Булбанк за това, че подкрепя социални проекти в сферата на културата. Изложбата „Софийски трансформации“ е един такъв проект. В навечерието на празника на София експозицията ни показва още веднъж какъв величествен и красив град е София. Това което виждаме в изложбата ни прави отговорни да запазим облика и духа на столицата и за нашите деца“, заяви по време на откриването столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Столичани и посетителите на града могат да разгледат уникалните фотографии на Стара София от 7 до 21 септември 2016 г. в Градската градина (срещу Народния театър).

Кадрите ще им покажат още веднъж красотата на някои от софийските паркове и градини – Борисова градина, Градска градина, градината пред Кристал. На снимките са запечатани сгради, които живеят извън времето и са се превърнали в символи на столицата.

Черно-белите фотографии разказват историята на върхове и падове, на блясък и погром. Изложбата връща посетителите 130 години назад, през които българската столица преживява мащабни промени. Дори след войни, природни бедствия и пожари градът успява да се възстанови. 

„София е град на трансформации и промени още от момента, в който е избрана за столица на България (1879 г.). На кадрите, събирани от мен, може да видите и лицата на хора. Те вероятно не са си мислели, че някой ден ще бъдат изложени пред публика, затова моят апел е: Нека всички се усмихваме повече, защото не знаем дали един ден няма да попаднем в някоя изложба“, посъветва гостите създателят на „Софийски трансформации“ Виктор Михайлов.

Адрес на изложбата:
Градската градина
София, срещу Народния театър
Вход свободен


* * *

УниКредит Булбанк ЗА културата
УниКредит Булбанк развива целенасочена програма в подкрепа на стойностни проекти в областта на културата. УниКредит Студио беше открито през януари 2012 г. и оттогава е дало възможност за изява на много млади автори и интересни фотографски изложби.


Автор:
Организаторите
Публикация:
08.09.2016 г. 15:03
Посетено:
2113
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24156-istoriyata-na-koloritna-sofiya-ot-xix-i-sredata-na-xx-vek-ozhivyava-v-izlozhbata-sofiyski-transformatsii