Изложби

Арт галерия "Папийон" представя Наташа Атанасова и Николай Тихолов

Изложба живопис, 8 септември - 5 октомври 2016

Арт галерия "Папийон" представя Наташа Атанасова и Николай Тихолов


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Le Papillon"

представя

Наташа Атанасова  &  Николай Тихолов

„La Citta“


изложба живопис

от 08 септември до 05 октомври 2016


„Сърцето ми полита тази нощ: нима не знаеш?
Омайваща тъмна роза, позлатена
От кичура на русата коса...
То беше през нощта на панаира..“



За първи път в гр. Варна, Арт галерия "Le Papillon" представя изкуството на семейство великолепни търновски художници – Наташа Атанасова и Николай Тихолов, с живописна изложба и 22 платна в салона на галерията на ул. "Драгоман" 12.

От 8 септември до 5 октомври, с топлите есенни лъчи, ще ви очароват поезията и светлината в красиви градски пейзажи и замечтани ведри хора, изобразени с умела фина четка и в хармонията на добрата живопис. Художниците смело навлизат във взаимоотношенията на хората в цветни градски и интимни пространства и нрави, като че ли са герои от отминало време, запечатано в лирично четиристишие. Всеки от двамата творци, с различен поглед и философия за живота, но и обединени от любовта към романтиката и цветността, с лекота разказват историите на Тя и Той в прекрасни детайлни картини.

Различни в изразността си и едновременно допълващи се, и двамата са вдъхновени от идеализма и романтиката в човешкия път. Той е влюбен в града и градските истории, в уличните музиканти, в светлините от панаира, на градските улици и сгради, на нежната прегръдка и приказния летеж на мечтите. Тя – разплитаща тайните на хората и оплитаща разкази на нежната човешка природа, като умело използва множество детайли и вещи, цветни акценти и шарки, които улавят решително вниманието на зрителя. От творбите и на двамата струи мелодичността и  хармонията на колорита и плавната линия, с препратки към уютен италиански град от началото на миналия век.

Тандем и в живота и в живописта, подвластни на стремежа си към красота, баланс и щастие, двамата художници преплитат житейските си търсения и завихрят съзнанието на зрителя в добре организирани пъстри композиции. Аристократичното влияние на старопрестолния град лъха от всяка една от творбите им, макар да не разпознаваме типичните Търновски градски детайли, но имаме усещането за аристократични галантни взаимоотношения на хора, форми и цветове. Няма как зрителя да не се прехласне и заплени от историите на Тя и Той в платната им. Ще се включи в празничната „Наздравица“, ще се качи на колело към „Пикника“ и ще полегне под „Дървото“, ще отиде на „Гости“ и надникне в „Огледалото“, ще стигне до „La Porta“, ще се включи в „Танца под звездите“.


◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Наташа Атанасова е родена във Велико Търново през 1954 г. Завършила е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност графика. Работи в сферата на живописта и графиката. Член е на СБХ.

Участвала е в общи изложби в България, Германия и Сърбия, Русия. Нейни торби са притежание на частни колекции в България, Турция, Канада, Австрия, Франция, Австралия, колекция Питър Лудвиг.

2009, 2011, 2013 – изложба живопис – гр. София
1985-2003 г. – участие в Международно биенале на графиката – гр. Варна
1990-1992 г. - участие в Международно биенале на гравюрата на дърво - Банска Бистрица
1993 - участие в Международно биенале на графиката – Маастрихт
1995-2001 г. - участие в Международно триенале на графиката – гр. София
1999 - участие в Международно биенале на хумора – гр. Габрово
1999 - участие в проект „North Sea – Black Sea” – Холандия

Награди:

1989 - Награда на СБХ за графика
1995 – Награда на МОН за графика
1983 – Награда на МОН за графика
1996 – Награда на Фондация „Отворено общество“ – гр. Велико Търново

Николай Тихолов е роден във Велико Търново през 1953 г. Завършил е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Член е на СБХ и участва в ръководството на СБХ – В. Търново.

Има множество участия  в общи изложби в България, Франция, Германия, Сърбия, Русия и над 10 самостоятелни изложби в София, Велико Търново, Горна Оряховица и самостоятелна изложба в Германия. Негови картини са притежание на различни Градски художествени галерии в страната, както и на Национална художествена галерия – гр. София и музея в Санкт Петербург. Творбите му се намират в частни колекции в България, Турция, Канада, Австрия, Франция, Австралия, колекция Питър Лудвиг.

 

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
08.09.2016 г. 10:21
Посетено:
1879
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24153-art-galeriya-papiyon-predstavya-natasha-atanasova-i-nikolay-tiholov