Изложби

Най-лошото парти, на което съм бил

Изложба с фотографии на Скот Брауър от президентската надпревара в САЩ

Най-лошото парти, на което съм бил


◊ ИЗЛОЖБАТА

Партийни привърженици в екстаз, хартиени декорации, срещи с избиратели в бирарии и хамбари, сладоледи и барбекю, километри кабели. Доналд Тръмп, Хилъри Клинтън и всички неуспяли да получат партийните номинации за президент намират място във фотографска изложба, която трудно може да се подмине.

Фотожурналистът Скот Брауър запечатва дългата кампания за президент на САЩ в неочаквана светлина. Той пристига в София за изложбата си на 99 фотографии от проекта си "Най-лошото парти, на което съм бил".

Откриването е на 8 септември, четвъртък, от 19:00 часа в галерия VIVACOM Art Hall (ул. "Ген. Й. Гурко" 1, бивша Телефонна палата). Жителите и гостите на столицата ще могат напълно безплатно до края на следващата седмица да разгледат един от най-популярните в световен мащаб актуални фотографски проекти.

Авторът е у нас по покана на Фондация "БГ прес фото", с изключителната подкрепа на Посолството на САЩ и в партньорство с "Виваком" и "Фотосинтезис". По време на престоя си той ще открие изложбата, ще преглежда безплатно портфолиа, ще консултира фотографи в уъркшоп, ще води отворен семинар на тема "Документално-фотографски проекти – от идеята, през плана, финансирането, изпълнението, мотивацията, до представянето и печалбата" и ще представя други свои проекти на вечерна прожекция.

Скот Брауър документира вътрешнопартийните надпревари ("праймърис") на кандидат-президентите в щата Ню Хемпшир. В САЩ това е напрегната борба за спечелване на първичните вотове за кандидати на републиканците и демократите. Желаещите да получат номинация трябва да си осигурят достатъчно средства за шумна кампания, добър екип с умни стратегии, да пътуват и да се срещат с избирателите и, посредством всевъзможни инициативи и събития, да спечелят техния глас на предварителните избори по щати.

Политическо събитие или карнавал? В шумотевиците, сред тълпите и шарени украси Скот Брауър окъпва в остра светлина заобикалящата бутафория с мощната си светкавица. Със стилистиката на "моментна снимка" той запечатва моменти и детайли, които разкриват събитията отвъд желания от техните организатори естетически облик. Проектът се разгръща и включва и събитията след първичните кандидатпрезидентски вотове, като националните конгреси на двете партии в Кливланд, Охайо, и във Филаделфия, Пенсилвания.

В навечерието на президентските избори и у нас, и отвъд Океана, изложбата "Най-лошото парти, на което съм бил" ни позволява да усетим духа на надпреварата за президент на САЩ. Също и да направим паралел между активните кампании за изборите в САЩ, които са като своеобразен празник за артистичните и емоционални привърженици и противници, и изборите у нас - състоящи се предимно във вътрешнопартийни свади, сиви участия в ТВ предавания, скучни листовки и плакати и безвкусни концерти.

 

◊ ЗА АВТОРА

Скот Брауър е фотограф на свободна практика, живеещ в Бостън, Масачузетс. Фотографиите му са публикувани в "Тайм", "Ескуайър", "Нюзуийк", "Ню Йорк Таймс", "Уолстрий Джърнъл", "Блумбърг Бизнесуийк", "Дъ Глоуб енд Мейл", "Лю Монд", "Уайърд" и други. Работата му е награждавана от "Фондация Магента", Асоциацията на бостънските пресфотографи, Feztic Art и Visual Culture Awards, показвана в изложби на LUMIX Festival, Kaunas Photo Festival, Organ Vida Festival, Eastreet3, Flash Forward Festival, Southampton Arts Center (курирарна от Международния център по фотография, Ню Йорк), FotoAplauso, Ballarat International Foto Bienalle, Format International Photo Festival и други. Брауър е също един от създателите на dvafoto.com – списван от години блог за фотожурналистика, света на фотографията и етиката. От 2015 Брауър списва колона за тетрадките с чернови на фотографи в списание Raw View.


ПРОГРАМА

Скот Брауър в София

8 септември, четвъртък

19:00
Откриване на изложбата "Най-лошото парти, на което съм бил"

9 септември, петък

10:00-13:00

Портфолио прегледи със Скот Брауър.
Всяка сесия е по 15 минути. Проектите могат да се показват на хартия, на лаптоп или на таблет. Без такса и без предварително записване. Авторите се явяват по ред на пристигане. Максимален брой – 15 души. За повече информация и указания – следете публикациите във фейсбук страницата Sofia Photo Fest.

10 септември, събота

17:00

Отворен уъркшоп по селектиране, редактиране и представяне в най-подходящ вид на фотографски серии.

18:00-20:00

Семинар на тема "Документално-фотографски проекти – от идеята, през плана, финансирането, изпълнението, мотивацията, до представянето и печалбата";
Прожекция и разговор за другите проекти на Скот Брауър.

Мястото на провеждане на събитията е галерия VIVACOM Art Hall (ул. "Ген. Й. Гурко" 1, Телефонна палата)

www.sofiaphotofest.com

 

 

Автор:
Фондация "БГ прес фото"
Публикация:
08.09.2016 г. 09:31
Етикети:
Посетено:
1195
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24152-nay-loshoto-parti-na-koeto-sam-bil