Изложби

НБУ представя изложба „Стъкло“

7-16 септември 2016, Чешки културен център, София

НБУ представя изложба „Стъкло“


◊ СЪБИТИЕТО

Нов български университет представя изложба „Стъкло“

Откриване на 07.09.2016 г., 18:00 часа, Чешки културен център, ул. „Георги С. Раковски“ №100

           
На 07 септември (сряда) от 18:00 часа в Чешкия културен център ще бъде открита изложбата „Стъкло“, организирана от департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет.

Творбите са дело на студентите от бакалавърска програма „Пластични изкуства“, модул „Изкуството от стъкло в дизайна и архитектурата“: Александра Велева, Александър Тасев, Белан Амин, Веселина Гекова, Габриела Тончева, Деница Дешева, Ивайло Ненов, Койя Чехларова, Нешка Костова, Райна Тасева, Рая Сотирова, София-Хара Хадзопулу и Стефан Велев. Ръководител на проекта е доц. д-р Константин Вълчев.
   
„Когато работите с прозрачни материали, когато гледате през стъкло, пластмаса, лед, вода, вие гледате самата светлина.“ Чихули

Студентите от Нов български университет подаряват на светлината пластични стъклени моменти, представени в галерията на Чешкия център на ул. „Георги С. Раковски“ 100. Авторите представят художествено стъкло, създадено или завършено по време на ежегодната практика, организирана от доц. д-р Константин Вълчев в гр. Светле над Сазавоу, Република Чехия. Творческият поглед и въображение на студентите представят богата палитра от техники за формообразуване в стъклото. В изложбата могат да се наблюдават пластики, изпълнени в техниките: лято стъкло, слъмпинг, духано стъкло, фюзинг, плоско матирано стъкло.

Експозицията може да бъде видяна до 16 септември 2016 г.

* * *

Създаденият през 2006 година департамент „Изящни изкуства” е сред най-новите в НБУ. Той обединява преподаватели, работили в различни департаменти по изкуствата и преподавали по основни художествени дисциплини като рисуване, живопис, скулптура, графични техники, керамика, перспектива, пластична анатомия и др. Общността на преподавателите към департамента твори в областта на живописта, графиката, скулптурата, керамиката, графичния дизайн и сценографията.

За да осигури високо качество на образователния процес и алтернативни форми на преподаване, департаментът привлича като щатни преподаватели и лектори изтъкнати и признати у нас и в чужбина творци на българското изобразително изкуство.

Друга цел, която си поставя департамент „Изящни изкуства”, е да предлага по-голямо разнообразие от програми, различни от съществуващите в други висши училища. Следвайки примера на най-добрите образци на художествено образование от Европа и Америка, департаментът се стреми да създава и развива съвременни авторски програми на НБУ.

Интердисциплинарен по характер, департаментът изпълнява ролята на катедра по отношение на основните специализирани курсове по изобразителни изкуства, включени в програмите по изкуствата (бакалавърски програми „Пластични изкуства”, „Дизайн и архитектура”, „Визуални изкуства” с модули „Графичен дизайн” и „Анимация”, програма „Театър” с модул „Сценография” ).
 
Департаментът организира изложби и пърформанси, на които представя продукцията на свои преподаватели и студенти, а също участва в съвместни студентски проекти с други департаменти за художественотворчески изяви.

Създадените в рамките на университета художествени произведения периодично се експонират на вътрешни и външни изложения. Многобройните публикации в национални медии свидетелстват за добрия прием на организираните от департамента прояви.

Автор: НБУ
06.09.2016 г. 17:27
Посетено: 1677
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24145-nbu-predstavya-izlozhba-staklo