Изложби

БГ ПРЕС ФОТО 2016

За 15-та поредна година конкурсът представя най-доброто от българската фотожурналистика

БГ ПРЕС ФОТО 2016


◊ СЪБИТИЕТО

Общо 242 фотографии в репортажи, фотоесета, документални истории и единични снимки са представени в изложбата БГ ПРЕС ФОТО 2016. Най-доброто от българската фотожурналистика тази година се разгръща пред VIVACOM Art Hall (София, ул. "Ген. Йосиф В. Гурко" 1).

Откриването и церемонията по награждаване на победителите в конкурса са на 5 септември от 19:00 часа.

Нова голяма награда за хуманистична фотография започва да се присъжда от тази година. Тя е на името на изключителния български фотограф ШАВАРШ АРТИН (1948-2005). Цел за следващите издания на конкурса е Специалната наградата да включва и значимо парично финансиране за автора за продължаване на работата по отличения проект. 

 

◊ ЗА КОНКУРСА БГ ПРЕС ФОТО

В юбилейното си, 15-то издание конкурсът БГ ПРЕС ФОТО продължава да отличава най-значимите образи и истории на българските фотожурналисти, да насърчава новите подходи и изразни средства, разширяването на възможностите на фотографията за провеждане на послания. Основна мисия на едноименната фондация е и да поощрява обещаващите и талантливи нови (които предимно са млади, но не винаги) автори, затова тази година освен традиционната Специална награда за най-добър млад фотожурналист, има и специално отличие за най-добър дебютант в конкурса.

Както всяка година, класирането на фототворбите се извършва от международно жури. Съставът на журито на БГ ПРЕС ФОТО 2016 е:

. Тамаш Пацай - унгарски документален фотограф и редактор на списание;

. Дийн Кокс - американски фотожурналист, базиран в Швеция и Хонг Конг;

. Звездан Манчич - фотограф и куратор, председател на белградския Център за развитие на фотографията;

. Валентина Петрова - български фотожурналист, кореспондент на Асошиейтед прес;

. Милан Христев - легендарен български фотодокументалист.

 

Изложбата БГ ПРЕС ФОТО 2016 се осъществява с изключителната подкрепа на VIVACOM. Предметните награди, с парична стойност над 5000 лева, са осигурени от партньорите на конкурса - Nikon България, магазини за часовници Julliany, VIVACOM, памет карти Lexar.

 

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1743817075870699/

 

 

Автор:
Фондация "БГ прес фото"
Публикация:
04.09.2016 г. 14:51
Посетено:
1447
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24125-bg-pres-foto-2016