Изложби

НБУ показва "Дивата природа на Созопол"

Фотоизложба в рамките на Празници на изкуствата „Аполония“ 2016

НБУ показва "Дивата природа на Созопол"


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 03 септември от 17:30 часа в салона на Читалището в гр. Созопол ще бъде открита фотоизложбата „Дивата природа на Созопол“. Събитието е в рамките на Празници на изкуствата „Аполония“ 2016 и е организирано департаментите „Природни науки“ и „Кино, реклама и шоубизнес“, Лабораторията по морска биология – Созопол и Биолабораторията на Нов български университет.

Изложбата показва различните биологични видове, които се срещат в околностите на Созопол, и по по-различен начин, с нетрадиционни снимки на флора и фауна. Затова екипът, организирал изложбата, избира стъкления съд като символ на лабораторната работа и гледната точка от горе – както е при микроскопа. И всичко това в комбинация с външната естествена среда на видовете. Като допълнение на водещите снимки има няколко импресии от самия Созопол и околностите. Описанието на видовете също е нетрадиционно – използвани са интересни и малко известни факти за всеки един от тях. Наистина има какво да се научи и запомни.

Консултанти на изложбата са проф. д-р Даниела Пиларска, доц. д-р Галина Сачанска и доц. д-р Стоян Лазаров, а фотографиите и графично оформление са поверени на гл. ас. д-р Енчо Найденов, Пепа Ангелова, Лилия Петкова, Аделина Савова и Биляна Савова.

Ето какво казва една студентка по биология за това какво се случва в Созопол:

„През пролетта ние, биолозите от Нов български университет, преживяхме изключителни моменти по време на практиката по морска биология в творческата база на НБУ в Созопол. Още в момента, в който слязохме от автобуса, в центъра на града и с кашони, пълни с микроскопи, бинокуляри, скалпели, петрита и други важни за практиката ни уреди, привлякохме погледите и предизвикахме смут у гражданите. След дългия път бяхме настанени в обновената база на Нов български университет. Сградата е облечена в приятно ароматен дървен материал, който й придава топлина и уют. Настанихме се в просторните стаи, някои от които имаха прозорци, гледащи към спокойните улици на града, а други потапяха погледа в лазурно-сините води на созополския залив. Красивите морско сини пердета на прозорците сякаш допълнително подсказваха за близостта ни до морския бряг.

За мен тази практика означаваше много, тъй като бях едва първи курс, а имах възможността от пясъчната ивица, крайбрежните скали, крайбрежните води, както и с лодка в близост до остров Иван, да събера представители на клас Scyphozoa (Медузи) - малки и големи екземпляри на ушата медуза Aurelia aurita, клас Anthozoa (Корали), клас Gastropoda (Охлюви) и клас Bivalvia (Миди).

Ние, биолозите от НБУ, имахме и възможността с лодка да съберем проби от морето, черупки на няколко различни видове миди и живи екземпляри като малки и големи ушати медузи, конска актиния, голяма черна мида, черупки на рапани и охлювчета и др.

След тежкия ден, изпълнен с нови знания и умения, всички се отправихме към брега на морето, за да се насладим на прекрасния залез. Докато гледахме как голямото жълто-оранжево Слънце се потапя в синята бездна на морето, всички се усмихвахме, мечтаейки този миг да продължи по-дълго. Знаехме, че на следващия ден си тръгваме от това вълшебно място, изпълнено с приключения, но знаехме, че ще разказваме за преживяванията си и ще прегърнем всички тези мигове, с усмивка, в сърцата ни.“

Фотоизложбата „Дивата природа на Созопол“ се реализира с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и може да бъде разгледана до 10 септември 2016 г.



Автор:
НБУ
Публикация:
02.09.2016 г. 17:35
Етикети:
НБУфотоизложбафотографияАполония 2016
Дивата природа на Созопол
биология
Посетено:
1278
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24121-nbu-pokazva-divata-priroda-na-sozopol