Изложби

"Клетвени девици" – първата в България изложба на Пепа Христова

Част от програмата на фестивала Фотофабрика 2016

"Клетвени девици" – първата в България изложба на Пепа Христова
Хакиe, която е отгледана като момче веднага след раждането си


◊ СЪБИТИЕТО

Фотофабрика 2016

"Клетвени девици" – първата в България изложба на Пепа Христова

Откриване: 1 септември (четвъртък), 18.00 ч.,
Национална галерия, пл. „княз Александър I” 1

Те са: Дранде на 53 г., която избира да живее като мъж и да се грижи за своята майка, след смъртта на своя баща; Хакиe на 59 г., която е отгледана като момче веднага след раждането си, заради предсказание; Диана на 54 г., която започва да живее като мъж на 17 години...

Това са част от историите, които ще ни покаже фотографката Пепа Христова. Те са за онази неизследвана част от Европа, където говорят, че планините са „прокълнати“ от Дявола, вендетата е изконно право, а жените могат да станат мъже, при условие че се обрекат на вечна девственост. Точно там, в Северна Албания, от памтивека властва един закон: ако патриархът в рода умре, някоя от жените в семейството може да застане на негово място. Така бурнешите (burr – мъж, от албански) заживяват като синове, братя, чичовци, вуйчовци, глава на семейството, наследник на рода. Бивши жени, влезли в мъжката социална роля, забравили природата си и изградили всичко в живота си като мъже. Някои от тях дори не помнят, че някога са били жени.


Пепа Христова.
Родената през 1977 г. в България фотографка е излагала свои творби в някои от най-големите артцентрове в Европа – Deichtorhallen в Хамбург, C/O в Берлин, NRW-Forum в Дюселдорф, Академията на изкуствата в Берлин, Bozar в Брюксел, и никога нейна изложба не е показвана у нас. До този момент. Тя е от фотографите изследователи и автори. В ръцете й обективът е най-силното средство за разказване на неразказвани, неподозирани и невъзможни понякога истории. Пленена е от онази част на Европа, която светът не познава много добре – Балканите, и най-вече от неимоверната красота и тайнственост на някои традиции, превърнали се в анахронизъм и останали да напомнят за друго време, друг свят и други ценности.

Пресконференция и тур за журналисти в присъствието на авторката: 1 септември (четвъртък), в 11.00 ч.

По същото време на моста на влюбените до НДК ще бъде показана и първата от поредицата изложби на открито с разтърсващи кадри по основната фестивална тема КОНФЛИКТИ, селектирани от куратора на фестивала – Фелия Барух сред огромното многообразие от фотографии  на световните агенции Ройтерс и Гети имиджис.


Повече информация за програмата и гостите:
fotofabrika.org/bg; www.facebook.com/festivalfotofabrika

Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и подкрепя кандидатурата на София за Европейски месец на фотографията.

Организира го Фондация “Фотофабрика” заедно със софтуерната компания EVERMORE. Провежда се съвместно с Френския институт в България и с подкрепата на: Столична община, Столична програма „Култура“ и УниКредит Булбанк.

Партньори: Reuters, Getty Images, Национална галерия, Министерство на културата, Национален фонд култура – програми „Публики“ и „Мобилност“, Чешки център, sofiabiting-docs, Гьоте институт, Национално музикално училище „Любомир Пипков“ и столичните общини „Триадица” и “Лозенец”.

Автор:
Милена Димитрова
Публикация:
01.09.2016 г. 14:45
Етикети:
фотографияизложбафестивалФотофабрика 2016
Пепа Христова
Клетвени девици
Посетено:
1603
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24120-kletveni-devitsi-parvata-v-balgariya-izlozhba-na-pepa-hristova