Изложби

Празниците на българина

Една изложба, посветена на Европейските дни на наследството

Празниците на българина


◊ СЪБИТИЕТО

Музеят „Дом на хумора и сатирата” гостува в Регионалния етнографски музей в Пловдив с тематична изложба живопис от художествения фонд „Хумор на народите”.

Експозицията носи очарованието и виталността на българския дух, затова с право е озаглавена „Празниците на българина”. Тя е посветена на Европейските дни на наследството – 2016.

10 септември – 7 октомври 2016

Откриване: 9 септември, 18 ч, Голям салон,
Регионален етнографски музей - Пловдив


◊ ИЗЛОЖБАТА

Подбраните 13 платна на 9 български художници представят многолюдни празнични сцени, впечатляват с колорита си, със своята игривост и пъстрота, от тях блика много жизнерадостно настроение. А и всички разкриват нашенските нрави – българинът обича да празнува и го прави без специален повод, винаги и навсякъде. Няма да сгрешим, ако кажем, че изложбата също „звучи”: чуваме звъна на кукерски чанове (Златю Бояджиев и Наум Хаджимладенов); думкат тъпани по хорá и ръченици (Стоян Венев, Енчо Пиронков); препуска кушия; просторът ехти от сватбарските веселби и карнавалните шествия. Празникът е в душата и сърцето на всички персонажи на Калина Атанасова, Мара Атанасова, Златю Бояджиев, Юри Буков, Ангел Василев, Стоян Венев, Никола Г.Николов, Енчо Пиронков, Наум Хаджимладенов. 

Платната в изложбата са подбрани от богатия художествен фонд на Дома „Хумор на народите”. Тази малка част от музейните колекции дава възможност да се срещнем с характерни типажи, стилистични похвати, цветови предпочитания на майстори на четката, живели и създавали своето изкуство от началото на XX век до наши дни. Творбите са от участия на артистите в Международното биенале, от техни самостоятелни изложби или са дарени на Дома на хумора и сатирата. Част от тематичната колекция „Празниците на българина” е гостувала в Дупница, Севлиево, Полски Тръмбеш, Казанлък, Асеновград, Попово.

Изложбата „Празниците на българина" в Регионалния етнографски музей – Пловдив въздейства като пъстроцветна приказка, която само загатва за неповторимата душевност на българина и богатия празничен календар на нашия народ. Предстои да я четем заедно в започващите Европейски дни на наследството.


Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
02.09.2016 г. 09:17
Посетено:
1279
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24117-praznitsite-na-balgarina