Изложби

"Картини на книги" - изложба живопис на Антон Терзиев

Галерия „Credo Bonum”, 1-12 септември 2016 г.

"Картини на книги" - изложба живопис на Антон Терзиев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Credo Bonum” представя

"Картини на книги"
Изложба живопис на Антон Терзиев


Откриване: 1 септември 2016 г., четвъртък, 19:00 ч.
1-12 септември 2016 г.

На 1 септември, галерия „Credo Bonum” ще представи живописната изложба на Антон Терзиев „Картини на книги”. Откриването ще бъде в 19:00 ч. Изложбата може да бъде видяна до 12 септември в галерията на ул. „Славянска” 2.


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Картини на книги” е проект, който прави връзка между работата на Антон Терзиев като художник и като писател. Това е цикъл от пет живописни картини, пресъздаващи кориците на книгите му в мащаб 1:10, с внушителните размери от 208 x 145 см. всяка. Но темата нe е за взаимодействията между различните изкуства, нито за литературата или живописта в качеството им на изразни средства. Като владееш инструментите, не ти трябва да го доказваш. Темата е за стойността на художествените продукти, както и за опаковката и съдържанието. Как става така, че „качество” и „стойност” лесно си сменят местата. И как формата на реализация определя работата като „произведение” или като „продукт”. 

Тържественото изнасяне на петте корици под формата на живопис иронизира идеята за авторската самореклама. Ако не бяха толкова големи, пастьозни и бавно направени, можеше да минат за мързелив концептуален жест. Агресивните контури идват от по-ранните „Метаканон”, „Ортодоксално християнство” и “Act on Instinct” и са все още в сила, за да възразяват на Уорхол, както и на всяка мисъл за преклонение. Ако поне разказваха нещо, Paintings by The Book можеше да са по-привлекателни за колекциониране. Но целта е нарочно да не отговарят на никакви желания и да не се вписват в схеми. Въобще никъде да не пасват.

Връзката между стойността и авторството също присъства в изложбата. Авторските права с художниците на кориците са уредени, но имената им ги няма, за разлика от имената на издателствата. Така се работи с продукти. Може да се каже, че и авторството на Антон Терзиев е изчезнало, защото по този начин книгите и картините му взаимно са се изяли. Нали не мислите, че става дума за автопортрет? Никакъв портрет за художника.
(Текст: Даниела Радева)

Проектът е подкрепен от Гауденц Б. Руф – награда за ново българско изкуство

Антон Терзиев (р. 1977) работи живопис, обект, инсталация, пърформанс и графика. Автор е на пет книги с разкази и поезия. Пише за кино в блога movies.bg. Носител е на Наградата за съвременно изкуство БАЗА, 2010. Това е осмата му самостоятелна изложба. antonterziev.com

Изложбата ще продължи до 12 септември и може да се види от понеделник до петък от 11.00 до 19.00 ч. и събота и неделя от 15.00 до 19.00 ч.


Автор: Галерия Credo Bonum
01.09.2016 г. 11:25
Посетено: 1056
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24115-kartini-na-knigi-izlozhba-zhivopis-na-anton-terziev