Изложби

Непоказвани творби на Илия Петров

Изложба в център ателие “Николай Шмиргела”

Непоказвани творби на Илия Петров


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Познатият - непознат Илия Петров"


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 9 юни до 9 юли 2006 г., в Център ателие “Николай Шмиргела” - ул. “Ген. Паренсов” № 30

Откриване на 9 юни (петък), 18.00 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Забележителен рисувач и блестящ портретист, художникът успява да премине през границата на условностите, за да се докосне до фините измерения на човешката същност.

Това е най-характерното и за експозицията в Център ателие “Николай Шмиргела”.

Четиридесет и седем от творбите на Илия Петров, някои от които непоказвани досега, ще бъдат изложени там от 9 юни до 9 юли.
Част от представените рисунки художникът прави в Германия през 30-те години на 20. век, и може би заради това те са наситени с особена тъга и самота - сякаш всяка от пребрадените жени тъгува за своята съдба, но тя е общата орисия на народа ни в онова нелеко време.

Изложбата впечатлява с многообразието на характери и многопластово излъчване. Всяка от рисунките е по своему стойностна с богатството от изтънчен психологизъм и детайлност, изграждащи отделни светове, наситени с емоции. Експозицията особено естетски разкрива таланта на Илия Петров и внушава респект към цялостното му творчество.

Колекцията е предоставена от г-н Божин Танчев, племенник и единствен наследник на Илия Петров. Някои от творбите ще се продават.
 

◊ ЗА АВТОРА

Академик Илия Петров (1903-1975), чието име носи Художествената гимназия в София, е роден в гр. Разград. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Никола Маринов през 1926 г. Печели конкурс и заминава на специализация в Мюнхен. От 1926 до 1928 г. посещава частното училище на Хайнрих Ман. Специализира още във Франция и Италия. От 1941 г. е преподавател, а от 1946 г. – професор в Художествената академия.

Негови студенти са Теню Пиндарев, Иван Кирков, Атанас Божков, Любен Зидаров, Иван Радев, актрисата Таня Масалитинова, поетесата Невена Стефанова, Никола Мирчев, Стефан Гацев, Бисера Прахова, Кирил Харалампиев и много други.
Автор:
Ирина Илиева
Публикация:
08.06.2006 г. 13:07
Посетено:
1066
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2411-nepokazvani-tvorbi-na-iliya-petrov