Изложби

"Дантелено чудо от хартия" - изложба в Националния етнографски музей

По повод 25-годишнината от обявяването на Независимостта на Украйна

"Дантелено чудо от хартия" - изложба в Националния етнографски музей


◊ СЪБИТИЕТО

Посланикът на Република Украйна Негово превъзходителство г-н Микола Балтажи и директорът на ИЕФЕМ – БАН доц. д-р Петко Христов ви канят на 30 август (вторник) от 18:00 часа в централното фоайе на Княжеския дворец (пл. „Княз Александър I” 1) на официалното откриване на изложбата „Дантелено чудо от хартия“. Изложбата е художественият подарък от украинците за българската публика по повод двадесет и петата годишнина от обявяването на Независимостта на Украйна.

Сред различните видове на украинското народно декоративно изкуство, което има дълбока и богата традиция, важно място заема художественото изрязване от хартия (на украински – „витинанка"). Изкуството представлява орнаментално изрязани изделия от тънка хартия, които са украсявали  интериора на традиционното украинско жилище. “Витинанката” е своеобразна дантела от хартия на която присъстват флорални, зооморфни, атропоморфни и тематични приказни, старинни и обредни мотиви. Изрязват се с ножица или нож, от бяла или цветна хартия, прегъната няколко пъти. Украинците традиционно ги използват за украса на рафтове, тавани, стени, прозорци, етажерки, комини, печки, както преди празници така и във всекидневния живот.

Днес активно се популяризира този вид народно творчество от майстори, които са съхранили и развиват традицията. Съвременните изделия изрязани от хартия вече не са предназначени само за украса на дома – те се представят на изложби, допълват интериора на обществени сгради, превръщат се в част от полиграфическата продукция, елементи от пощенските картички и календари, оригинално допълнение към декора на театрални постановки и др.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Дантелено чудо от хартия", създадена от Днепропетровска къща на изкуствата, открива възможност да се запознаем с различни авторски стилове на това изкуство. Експозицията в Националния етнографски музей представя около 70 изделия, изрязани от хартия, най-доброто от различни майстори на този занаят. В тези произведения са изразени най-характерните за Поднепровието мотиви, техники и форми. Изложбата е художественият подарък от украинците за българската публика по повод двайсет и петата годишнина от независимостта на Украйна. В изложбата ще бъде прожектиран филм за украинската независимост.

Представените изделия от хартия имат своята особена художествена структура, орнаментика и техника.

Изложбата добре илюстрира различните мотиви на този тип изкуство:
- света на растителни форми, стилизирани цветя;
- старинните символи, народните традиции, празници и обреди;
- антропоморфни мотиви;
- зооморфни образи, често фантастични;
- сюжетно-тематични композиции на литературни творби.

Местните особености на изделията са представени най-изразително в творчеството на представителя на Националния съюз на майсторите на народно изкуство на Украйна – Наталия Авдеенко. Тя принадлежи към творческо семейство, в което това изкуство се практикува вече трето поколение. В творбите си тя следва най-добрите традиции, присъщи на петрикивската „витинанка". Наталия Aвдеенко показва сгънати хартиени декорации – сложни мащабни произведения на изкуството, създадени от отделни орнаментални елементи, хармонично съчетани помежду си и подредени в единна декорация.

Творческото наследство на професионалния художник Андрий Пушкарьов е пример за друг начин на развитие на “витинанки”. Майсторът съчетава постиженията на народните хартиени декорации, съчетавайки ги с апликация и графика. Неговият авторски почерк включва и оцветяване на хартията с восъчни пастели, както при графичното изкуство. Освен с технологични иновации, художникът експериментира в композиционните сюжети. Образите на неговите изделия са ангели, казаци, жени-пазителки, коне. За тях са характерни схематичност, сдържана стилизация, прецизна отчетлива контурно-силуетна форма, асиметрия, ритъм на дребния щрих, ограничена цветова гама.

Посетителите на изложбата ще останат очаровани от разнообразието на невероятното украинско дантелено чудо от хартия, сътворено от тези и други майстори. Творчеството им носи в себе си дълбока традиция и е белег за високата орнаментална култура на украинския народ. Най-вече тези изваяни от хартия чудеса са носители на добрата енергия и топлината на ръцете на техните създатели.

Ръководител на проекта е изкуствоведът Валентина Слобода, куратор на изложбата е д-р Анита Комитска от ИЕФЕМ – БАН.

Заповядайте на официалното откриване!

Автор:
Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
29.08.2016 г. 15:10
Етикети:
УкрайнагодишнинаизложбаИЕФЕМ - БАН
украинско народно декоративно изкуство
витинанка
Дантелено чудо от хартия
Независимост
Посетено:
2742
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24093-danteleno-chudo-ot-hartiya-izlozhba-v-natsionalniya-etnografski-muzey