Изложби

„Огледало” кани ценителите на изкуството в Стария град

Национални есенни изложби Пловдив 2016

„Огледало” кани ценителите на изкуството в Стария град


◊ СЪБИТИЕТО

„Огледало“ е мотото на Национални есенни изложби Пловдив 2016, които ще бъдат представени в Балабановата къща, Къща „Хиндлиян” и Къща „Мексиканско изкуство” в Старинен Пловдив от 1 до 30 септември.

С арт форума започва тазгодишното издание на Есенния салон на изкуствата в града под тепетата.

Организатори на Национални есенни изложби Пловдив 2016 са: Община Пловдив, Общински Институт „Старинен Пловдив” и Фондация „Култура и съвременност”.


◊ ЗА ПРОЕКТА

Спецификата на събитието се определя както от особеностите на къщите в Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите – в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно 9 самостоятелни изложби. Това превръща Националните есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.

Деветима са авторите, които ще участват в есенните изложби под мотото „Огледало“, като в Балабановата къща свои творби ще покажат Милена Цочкова (живопис и рисунка), Андрей Градечлиев (фотографики и рисунки), Яна Стойчева (живопис) и Ясен Панов (колаж). В къща „Хиндлиян“ посетителите ще могат да се запознаят с творчеството на Стела Василева (рисунка и обект), Евелина Петкова (скулптура) и Иван Кюранов (фотография). В къща „Мексиканско изкуство“ свои творби ще представят Милена Бочукова (скулптура) и Деян Янев (живопис).

„В своята история огледалото се развива, от една страна, като средищна фигура на рефлексията, на мисленето, разбирането и себепознанието, като врата към свръхсетивното. От друга страна, то се свива до инструмент за фетишизиране на видимото, за изтъкване на тленността, то алегоризира суетата, атрибут е на глупостта, събира в себе си неизбродимите заблуди, които човекът може да срещне по пътя си“, коментира изкуствоведът д-р Галина Лардева, куратор на Националните есенни изложби. Тя е артистичен директор на Изложбите от 2013 г., доцент по история и теория на изкуството в АМТИИ - Пловдив, лектор по история на изкуството в ПУ „Паисий Хилендарски“ и водещ на програма „Визуални изкуства на ХХ век“ в Модерна академия по изкуствата в Пловдив.

Националните есенни изложби Пловдив 2016 ще бъдат открити на 1 септември от 18 часа в Балабановата къща.

Заповядайте!

Автор:
ОИ "Старинен Пловдив"
Публикация:
29.08.2016 г. 14:15
Посетено:
1764
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24089-ogledalo-kani-tsenitelite-na-izkustvoto-v-stariya-grad