Изложби

Другата страна на Бразилия идва във Варна с 30 фотографии във Фотографски център „Sea Blue”

Фотографска изложба на Габриел Лордело и Тадеу Бианкони

Другата страна на Бразилия идва във Варна с 30 фотографии във Фотографски център „Sea Blue”


◊ СЪБИТИЕТО

През август целият свят е обърнал поглед към Бразилия, заради Олимпийските игри в Рио де Жанейро. В същото време световните медии отразяват и социалните проблеми в тази красива тропическа страна, като насилието и екстремната бедност, например. Друга много болезнена тема – екологията,  ще бъде представена във Варна през август и септември.

В деня на фотографията - 19.08.2016 г. от 18.30 се открива фотографската изложба „Уату – другата страна на Бразилия“. Нейни автори са Габриел Лордело и Тадеу Бианкони.

Тя ще може да бъде разгледана във Фотографски център „Sea Blue“ на ул. „Иван Аксаков” 39 до 09.09.2016 г. всеки делничен ден от 15 до 19 часа и през уикендите след предварителна уговорка.

Темата на фотографиите е екологичната катастрофа в реките Рио Досе и Мариана през 2015 година, засегнала провинциите Минас Жераис и Еспирито Санто, отнела питейната вода и поминъка на десетки хиляди хора. Според еколози реките са „мъртви“ за десетилетия напред.

• На 25.08. от 18 до 20 часа ще се състои презентация на двамата автори и дискусия с тях на тема „репортажна фотография”. По време на това събитие те ще представят и други свои творби, показващи политическите демонстрации в Бразилия от последните месеци.

Важно: Участието в дискусията става с предварителна заявка на имейл на следния линк https://sabitie.bg/event/konferentsii-i-seminari/Rportazhna-fotografiya---przntatsiya-i-diskusiya.211 или на телефон 0894554110.

При посещението си във фотографски център Sea Blue всички заинтересовани могат да гледат и някои видеа, посветени на трагедията в Рио Досе и Мариана, както и да получат допълнителна информация по темата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ И ИЗЛОЖБАТА

Авторите на изложбата Габриел Лордело и Тадеу Бианкони работят в основаната от тях фотографска агенция „Mosaico Imagem“ в столицата на провинция Еспирито Санто – Витория в Бразилия.

Габриел Лордело е същевеременно и журналист, работил в известния вестник „А Gazeta” в своя град и има висше образование по специалността  „Комуникационен мениджмънт”. Той е сред акредитираните журналисти, отразяващи олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Тадеу Бианкони завършва специалността „Социална комуникация” в университета в родния си град – Витория и следва фотография в Германия. Той е автор на три книги. Тадеу притежава душата на пътешественик и е снимал в различни страни по света и много места в Бразилия. През 2015 година той вече гостува във Варна и представи свои творби в рамките на изложбата „Карта на погледа“ в галерия „Графит”.

За представянето във Варна Габриел и Тадеу подбраха 30 творби от общо над 20 000 кадъра.

Изложбата вече стана новина в Бразилия. Тя беше анонсирана в редица медии, а по националната телевизия двамата фотографи я представиха в кратко интервю.

http://g1.globo.com/espirito-santo/

http://www.gazetaonline.com.br/

Организатори на изложбата „Уату – другата страна на Бразилия“ от българска страна са Сдруженията „Морско синьо“ и „Работилница за бъдеще България“, а от бразилска – фотографска агенция „Mosaico Imagem“ и Провинция Еспирито Санто.

По време на престоя си в страната ни фотографите ще документират проблеми, свързани с водните ресурси в България и ще предприемат пътуване до някои от родните планини, за да се запознаят с екологични проекти там. Очаква се изложбата да постави началото на дългосрочно международно сътрудничество за обмен на опит в областта на репортажната фотография по актуални социални теми. 

Откриването на изложбата е на 19.08.2016 г., петък,  от 18.30 часа. Фотографски център „Sea Blue“ се намира на ул. „Иван Аксаков” 39, Варна  

Телефон за контакт: 089 455 4110 – Радомира Иванова


Автор:
Организаторите
Публикация:
18.08.2016 г. 16:46
Посетено:
1094
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24059-drugata-strana-na-braziliya-idva-vav-varna-s-30-fotografii-vav-fotografski-tsentar-sea-blue