Изложби

Галерия "Възраждане" представя Христо Бозуков с "В бяло"

Изложба живопис, 22-31 август 2016

Галерия "Възраждане" представя Христо Бозуков с "В бяло"


◊ СЪБИТИЕТО

На 22.08.2016 г. (понеделник) от 18.30 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис „В бяло“ на Христо Бозуков. Изложбата ще продължи до 31.08.2016 г.

Пловдивският художник посвещава експозицията на сестра си. Той е нарисувал 13 картини, всички в бяло. Сестрата на Христо – Йорданка, е булка през август, а емоционалният й брат предпочете да направи артистичен увод към грандсъбитието за фамилията. "Бялото се възприема като израз на възвишеност и красота, светлина, доброта, невинност и скромност. Белият цвят се смята за цвета на съвършенството", каза Христо Бозуков.

Приятели на живописеца подсказаха, че той има нагласата понякога да застава пред статива и в нощните часове. Хрумването да посвети изложба на сестра си и да бъде съсредоточена в един доминантен цвят, насочи въпроса ни и към среднощните изяви с четката. Христо обаче представи съвсем друга ситуация, явно воден от идеята подаръкът за сестрата булка да бъде премислен, а интуитивните линии – част от вътрешната логика на творбите. "През нощта събирах вдъхновение, а през деня рисувах", лаконично отговори художникът. И разкри, че има персонално пристрастие към картината със заглавие „В сиво“, която може да се приеме за артпровокация. Тя е и стартовата картина в хронологията на творбите от най-новата му експозиция. След нея творческият заряд на автора за този по-различен и по-специален цикъл се концентрира във визуалното влияние на белия цвят и резонанса, който дава във възприятието на зрителя. "Надявам се, че това ще е най-хубавата изложба в месеца на сватбите", изрази прогноза Христо Бозуков, съсредоточавайки тайно поглед върху авторските кодове, които предстои всеки от публиката да фокусира, анализира и влезе в диалог с изобразеното от пловдивския живописец.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Христо Бозуков е роден през 1987 г. През 2014 г. завършва ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий” - Велико Търново, факултет по Изобразително изкуство, Магистър по Стенопис. Има осъществени 10 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива.

Награди:

. Участие в конкурс за млади автори „Ичко Лозев” 2011 - втора награда
. Награда в студентска изложба конкурс „Изкуство на хартията” 2012
. Награда за живопис на годишната студентска изложба 2012

  
Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
17.08.2016 г. 16:06
Посетено:
2274
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24058-galeriya-vazrazhdane-predstavya-hristo-bozukov-s-v-byalo