Изложби

Изложба на Александър Капричев. In Memoriam

“Линия и цвят“ – рисунки, акварели, скици в Галерия 8, Варна

Изложба на Александър Капричев. In Memoriam


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия 8
представя

Александър Капричев. In Memoriam
“Линия и цвят“ – рисунки, акварели, скици


15.08. – 5.09.2016
откриване: понеделник, 15.08., 18.00 ч.
Галерия 8, ул. „Братя Шкорпил“ – 8а, Варна


Изложбата, която предстои да бъде открита във варненската Галерия 8 на 15.08.2016 г. отново  ще ни срещне с творчеството на Александър Капричев, един от значимите варненски художници.   

Александър Капричев (1945-2008) е възпитаник на Националната художествена академия, специалност Стенопис. Творческият му път е свързан с родния му град Варна и най-вече с легендарните на времето ателиета във фабрика „Вулкан“, където художникът работи до заминаването си за Великобритания, през 1999 година. Престоят му там продължава седем години, през които Капричев живее и твори в ателиетата на Индипендънт студиос, в Лестър и Бирмингам.

Професионалните му реализации са многостранни и се простират както в полето на декоративно – монументалните изкуства, като стенопис, стъклопис и гоблен,  така и в кавалетната живопис, графиката, рисунката и акварела.

Приживе Александър Капричев е записал в биографията си участия в национални и международни изложби, като Биенале на графиката Варна, арт панаир „Импресия“, Пловдив, международна изложба в град Сарагоса, Испания, годишните изложби на Кралското общество на акварелистите, Лондон и Индипендънт студиос, Великобритания.

След неговата преждевременна и внезапна кончина през 2008 година, семейството и колегите му организират няколко негови изложби – в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Варна, галерия „Средец“, София, Галерия „Академия“ на НХА, София, галерия „София“ на Българския културен институт в Лондон и двукратно в Галерия 8, Варна.

Носител е на специално отличие за живопис на Лондон арт биенале 2015 и десетото Биенале Флоренция, 2015, а негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, София, Министерството на културата, Градска художествена галерия, Варна и на частни колекции в страната и чужбина.

Професор Чавдар Попов пише за Александър Капричев следното: „Той е от онези автори, които не се придържат и не се ориентират в някаква линейна последователност в своята естетическа и художническа еволюция. Капричев активно търси, експериментира, открива, смело навлиза в различни видови и технологични територии на пластическото творчество, често се връща назад единствено с цел да разшири и отвори пред себе си нови творчески хоризонти.“

"Изложба „Линия и цвят“ за първи път включва скици от творческата „кухня“ на художника, рисунки на Александър Капричев, рисувани през различни творчески периоди  и акварели от английския период, определени от неговия колега Стоян Петров като „цветна игра върху белия лист“. Скиците са от различни периоди. Някои от тях визират скулптурни форми и проекти.

Акварелите, както е видно от поставените дати, са изпълнени импулсивно, предават едно топло есенно настроение. Александър смяташе, че всяко наименование стеснява възприятието и затова повечето творби са без название. Въображението на всеки индивид е ключът към възприемането на дадена творба, особено за абстрактните картини.“ – споделя съпругата на художника.

Автор:
Искра Павлова
Публикация:
09.08.2016 г. 17:33
Посетено:
1337
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24041-izlozhba-na-aleksandar-kaprichev-in-memoriam