Изложби

Изложбата "Габровски шеги" в Балчик

Музеят "Дом на хумора и сатирата" гостува в Художествената галерия в Балчик

Изложбата "Габровски шеги" в Балчик


◊ СЪБИТИЕТО

Музеят „Дом на хумора и сатирата” продължава своя летен черноморски тур. Предстои гостуване в Художествената галерия в Балчик. Габровска хумористична колекция се представя за първи път в Белия град.

Откриване на изложбата „Габровски шеги”

11 август от 18 ч.
Художествена галерия - Балчик.


Дали ще стане ясно „Колко жители има в Габрово?”, както пита един популярен виц? Отговорът може да се чуе само в града на пестеливците: „Тук са не просто жители, а габровци!” Никой виц не разказва за истинския кораб в гората в Габрово, но ние не пропускаме да разказваме за него, той е едно от чудесата на града. На града, в който още са живи съвременниците и наследниците на собственици на кораби от Българското търговско параходно дружество.


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Габровски шеги” представя 15 живописни платна на художници със свой неповторим поглед към габровското чувство за хумор.

Завладяващо настроение блика от платната на габровските художници Драган Немцов („Карнавал” и „Рачо Ковача”), Миню Бонев („Любопитство”), Йорданка Шиякова („Цветя и рози”), Стефан Монев („Ядрена котка”).

Габровският хумор преминава през граници и стъпва смело почти по всички континенти, претворен от големия Борис Димовски (1925-2007) чрез илюстрираната от него преди 50 години книжка „Габровски шеги”. В изложбата този художник и почетен гражданин на Габрово присъства с едно минорно „Минало”, тъй несвършващо, уви, за мнозина и днес, но все пак докоснато от мъдрата ирония на автора.

Не като контрапункт трябва да възприемаме „Тумба-лумба шикалка, няма сватба никаква” на Кеазим Исинов – художникът сякаш ни разказва весела приказка, оживяла от позабравена наша детска книжка.

Явно, за сетивата на габровци или на други наши сънародници пулсът на габровските вицове и анекдоти е познат и уловим. Но по много интересен начин реагират автори от други страни. Например Хилда Солис от Мексико е попаднала под магията на габровския хумор и е сътворила котешка „Секси вечер в Дома на хумора”. Сън ли е било, или истина, питат се и организаторите на изложбата, но не знаят отговора! Феликс Бютнер (Германия) показва весело бъбрива и малко абстрактна „Градина с котка” и ни предлага да се впуснем в нарисувания от него лабиринт.

Нека припомним думите на колоритния наш хуморист Чудомир, твърде подходящи за случая: „Най-празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж.“ Затова – нека се насладим заедно на хумора, дошъл от Габрово и осмислящ деня ни с позитивната си енергия.

Изложбата очаква своята публика до 2 септември 2016 г.

 


Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
05.08.2016 г. 15:49
Посетено:
879
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24032-izlozhbata-gabrovski-shegi-v-balchik