Изложби

"Балкански пътища" в галерия "Графит", Варна

Изложба на артисти от 10 балкански страни

"Балкански пътища" в галерия "Графит", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Графит”
с партньорството на Музея на рисунката „Остен”, гр. Скопие (Македония)

и с подкрепата на МТЕЛ
представят

Балкански пътища
Изложба на артисти от 10 балкански страни

Форми
Самостоятелна изложба на Мице Янкуловски (Македония)

29.07.-31.08.2016

Откриване
29.07.2016 (петък) | 18:30 часа


„Балкански пътища” търси връзките чрез изкуството между нас и нашите съседи като общества, изследвайки стереотипите, но и различията, проблемите и общите ценности, социо-културните пластове и елементите на идентичността.

В изложбата ще бъдат представени съвременни артисти от Балканите в изследване на общия ни културен контекст. Създаването на тези пластични тангенти водят към общата ни колективна памет, произвеждайки нови реверберации в слоевете на съвремието ни в споделената ни географска принадлежност и история, като част от европейската.

Участващи артисти:
1. Мустафа Арапи (Албания)
2. Сафет Зец (Босна И Херцеговина)
3. Венцеслав Антонов (България)
4. Стоимен Стоилов (България)
5. Янис Кунелис (Гърция)
6. Глигор Чемерски (Македония)
7. Игор Йосифов (Македония/САЩ)
8. Даниел Споери (Румъния)
9. Йоже Циуха (Словения)
10. Владимир Величкович (Сърбия/Франция)
11. Тияна Коич (Сърбия)
12. Едо Муртич (Хърватска)
13. Златко Гламочаk (Черна Гора)
14. Марина Абрамович (Черна Гора/САЩ)
 

С любезното съдействие на фонд “Култура” на Община Варна, ЗАД “Армеец”, “Варна плод”.


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата “Балкански пътища” представя избрани творби от колекцията на Музея на рисунката “Остен” в Скопие, Македония. Тя е своеобразна представителна извадка на балканското изкуство, която показва част от процесите и тенденциите в съвременния художествен живот.

Експозиция, в която вземат участие четиринадесет изявени и утвърдени автори от десет балкански страни представя художниците Владимир Величкович и Тияна Коич (Сърбия), Йоже Циуха (Словения), Марина Абрамович и Златко Гламочак (Черна гора), Глигор Чемерски, Мице Янкуловски и Игор Йосифов (Македония), Едо Муртич (Хърватия), Даниел Споери (Румъния), Янис Кунелис (Гърция), Сафет Зец (Босна и Херцеговина), Мустафа Арапи (Албания), Стоимен Стоилов и Венцеслав Антонов (България). Всеки от тях е творец със собствен стил и пластичен усет, с непрестанни търсения и открития. Макар и различни като светоусещане, техники, изразни средства, а и творчески път, в рамките на изложбата тези автори са обединени основно от стремежа към иновация, видян и като процес, и като резултат от дейността им.

В експозицията са представени произведения от областта на живописта, графиката и дигиталния печат. Те се отличават с видово, стилистично, жанрово и тематично разнообразие, с пластическа многостранност и оригинални идеи, добре подкрепени и като замисъл, и като изпълнение. Наличието на толкова много и различни художествени тенденции, вписващи се в диапазона от фигуралното начало до пълната абстракция, са обединени от идейната концепция за съжителство между класическите и новаторски подходи.

Верни на естетическите критерии, избраните творби впечатляват с искреността и спонтанността си. Фантастични сънища и видения, убедителна деформация и оригинални пространствено-пластични метафори са само малка част от проблематиката на изложбата. В нея образ и символ, минало и настояще, знаково и повествователно, загубват своите граници, превръщайки се в послания към действителността.

Така изложбата “Балкански пътища” ни отвежда в свят на хармония и красота, които са път към диалог и сближаване. С четиринадесетте си произведения тя е не само своеобразен поглед към изкуството на този регион, но е и повод за бъдещо творческо сътрудничество.

Доц. д-р Деница Янева




Автор:
Петра Димитрова, галерия Графит
Публикация:
28.07.2016 г. 18:11
Етикети:
изложбагалерия ГрафитВарна
балкански страни
Балкански пътища
Посетено:
1146
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24012-balkanski-patishta-v-galeriya-grafit-varna