Изложби

Изложба "1,5 км..." в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство

21 юли – 4 септември 2016, част от програмата „Пространство-публика“ на САМСИ

Изложба  "1,5 км..." в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

Национална галерия
Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство
и
Концептуална и дизайнерска платформа "Иван Асен 22"

представят изложбата

1,5 км...

21 юли – 4 септември 2016
 
Откриване: 21 юли, четвъртък, 18.30 часа

Музика на живо с Александър Логозаров (китара) и Арнау Гарофе (саксофон) Коктейли на Beefeater и Lillet

Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство, бул. „Черни връх“ 2


Александър Гергинов, Антония Пашова, Георги Флоров, Катя Лозанова, Нели Митева, Радостина Клинкова, Силвия Русчева, Станислава Димитрова & Антония Райчева превръщат километър и половина ластици в дрехи-скулптури, видео арт и инсталация, специално създадени за пространството на Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство.

Как може включването на един текстилен, присъщ на модата материал да стане повод за експеримент, да доведе до нови структури, да се превърне в основа на скулптурни форми при дрехата?

Като използват предварително зададена „рамка” –  1,5 км рециклирани ластици в бяло и черно, дизайнерите от екипа на Иван Асен 22 създават концептуални модели в контекста на тялото и неговата външна обвивка - дрехата.

При своята индивидуална интерпретация всеки дизайнер запълва многоточието на 1,5 км... с визуален коментар, отнасящ се до усещането му за продължителност, разстояние или мимолетност при преминаването на тези 1,5 км. Спрямо гледните точки понятието е с положителен или отрицателен заряд, може да се възприема като нещо прекалено дълго, проточено и тягостно или пък като нещо кратко, бързо, неуловимо.

Начинът на третиране на материала "ластици" е абсолютно свободен за всеки дизайнер. Използват се всевъзможни „класически” техники като преплитане, плетене, сплитане, завързване, зашиване, увиване, пачуърк, както и експериментални подходи като деконструиране, втвърдяване, разяждане, вкарване в калъп.

Дизайнерските модели са съпътствани от видео, в което Александра Спасова преживява 1,5 км поетично-абсурдни ситуации пред обектива на Боряна Пандова. Пистолет дизайн студио ги обединява в обща пространствена инсталация, съобразена с архитектурните даденостите на музея.

Изложбата е част от програмата „Пространство-публика“ на Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство и се осъществява с подкрепата на BIODERMA и награда „Гауденц Б. Руф“.

Снимки: Боряна Пандова
С участието на: Александра Спасова
Коса и грим: Марина Чанева
Сет дизайн: Пистолет дизайн студио


За повече информация:
www.sofiaarsenal-mca.org
Нели Митева, куратор на изложбата: 0888 399 506
Надежда Джакова, зав. филиал САМСИ 0879 834 030



Автор:
НХГ
Публикация:
17.07.2016 г. 18:46
Посетено:
1097
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23963-izlozhba-1-5-km-v-sofiyski-arsenal-muzey-za-savremenno-izkustvo