Изложби

„Музикални сувенири“ - изложба на Мария Зафиркова в Галерия 8, Варна

Творби, посветени на джаза и Музикалния фестивал "Варненско лято"

„Музикални сувенири“ - изложба на Мария Зафиркова в Галерия 8, Варна
Мария Зафиркова, „Петнадесет капки дъжд“


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Музикални сувенири“
Мария Зафиркова – живопис

19.07. – 12.08.2016

Откриване: вторник, 19.07., 18.00 ч.
Галерия 8, ул. „Братя Шкорпил“ 8а, Варна


Осемнадесет съвсем нови живописни творби, посветени на джаза и Музикалния фестивал „Варненско лято“, ще покаже в Галерия 8 художничката Мария Зафиркова.

Изложбата закачливо е озаглавена „Музикални сувенири“, заради тематиката и размерите на творбите, три от които се доближават до средния формат, а останалите петнадесет са миниатюри. Изпълнени са в техниката акрил върху платно, с вграждане на отделни колажирани детайли в някои от произведенията.

Колоритът на изложбата е пестелив, почти монохромен, преобладаващо черен, което е любимият цвят на авторката и тя щедро го ползва в своето творчество. Заглавията на картините са обобщаващи – трите средно форматни са наречени „ХХХ“, а останалите са обединени в общото название „Петнадесет капки дъжд“.


Мария Зафиркова е получила своето образование в Художествената гимназия, София и Висшето художествено-промишлено училище в Прага, където се дипломира със специалност „Дизайн на стъклото “ в класа на известния професор Либенски.

Има десетки самостоятелни и колективни изложби във Варна, Русе, Велико Търново, Хасково, Добрич, Пловдив, София, а също и в Унгария, Холандия, Финландия, Корея и САЩ.

Работила е като график дизайнер в списанията „Морски свят“ и „Мойра“, а от 1991 година е съосновател на най-известното във Варна студио за графичен дизайн „Сталкер“.

Джазът е музикалното пристрастие на Мария Зафиркова и постоянно нейно вдъхновение. Предстоящата изложба е естествено продължение на предишни проекти, свързани с музиката, един от които е „Моите джаз икони“ – серия от постери - портрети на световни джаз музиканти.
„Моите джаз икони“ е динамичен проект, стартиран от Димитър Трайчев, в който по-късно се включва и Мария Зафиркова, доразвивайки го с потретите на световни женски имена в джаза, като Eла Фицджераллд, Били Холидей, Сара Воон и други.

Творбите от най-новата изложба на Мария Зафиркова ще бъдат едно чудесно визуално допълнение към ежегодния варненски джаз фестивал, който се провежда в края на юли.


Автор:
Искра Павлова
Публикация:
14.07.2016 г. 17:42
Посетено:
1622
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23955-muzikalni-suveniri-izlozhba-na-mariya-zafirkova-v-galeriya-8-varna