Изложби

Изложба на Виолета Заранкова и Цветомира Борисова

14-22 юли 2016, галерия "Дебют"

Изложба на Виолета Заранкова и Цветомира Борисова


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Дебют"
представя

Изложба на Виолета Заранкова и Цветомира Борисова

14-22.07.2016

Откриване: 14.07.2016 от 18.30
галерия "Дебют", бул. “В. Левски” 62


Младите авторки Цветомира Борисова и Виолета Заранкова дебютират със съвместна изложба. В тази обща изява двете ще представят дипломните си работи – Цветомира за бакалавър, а Виолета за магистър, както и няколко от най-добрите си работи от изминалата година.

Дипломната разработка на Виолета Заранкова е на експериментално ниво и е изградена върху идеята за контраста, и най-вече върху съчетанието и взаимодействието на контрастни материали (като вълна и порцелан), при създаването на много леки ажурни решетковидни обекти. С подобни опити тя търси възможно най-успешния, но и нестандартен технологичен път за да изгради съвременните си абстрактни форми. Виолета винаги се е интересувала от комбинацията на абсолютно противоположни и несъчетаеми изразни средства, като това ясно си личи от концепцията на много от проектите ѝ.

Цветомира Борисова се занимава с керамика от близо три години и макар да е започнала пътя си с работа с глина, последните ѝ проекти са  изпълнявани предимно в порцелан. Вълнуват я събитията и диалозите, които ни се поднасят и как личността реагира при среща с тях. В дипломната си работа "Атлас Буря и Мир", Борисова изучава механизмите на своята памет, транспонирайки ги в произведения. Ключови рисунки и думи, взети от нейните дневници, превъплътени в материал, се превръщат в един личен поглед към миналото, в една артистична реминисценция.

Двете са възпитанички на Департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет. Виолета завършва МП „Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата“, а Цветомира БП „Алтернативна керамика и стъкло.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
13.07.2016 г. 12:26
Етикети:
изложбагалерия Дебют
Цветомира Борисова
Виолета Заранкова
Посетено:
1374
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23945-izlozhba-na-violeta-zarankova-i-tsvetomira-borisova