Изложби

Националният литературен музей и Историческият музей - Попово представят съвместна изложба в Кюстендил

Националният литературен музей и Историческият музей - Попово представят съвместна изложба в Кюстендил


◊ СЪБИТИЕТО

През целия месец юли т.г. изложбите „И ние бяхме деца“ и „Писателите като хлапета” гостуват в къща музей „Димитър Пешев” в Кюстендил.

Експозицията включва детски играчки от първата половина на XX в. от фонда на Исторически музей – гр. Попово и 15 табла – „Писателите като хлапета”, подготвени специално за пътуващата изложба от Националния литературен музей. Таблата са посветени на Алеко Константинов, Пейо Яворов, Дора Габе, Калина Малина, Змей Горянин, Йордан Стратиев, Светослав Минков и др. Документалният разказ ни връща в годините на тяхното детство, към творчеството им за деца и към оригиналните илюстрации на детски издания от художници като Илия Бешков, Вадим Лазаркевич, Никола Тузсузов.

Сред най-интересните експонати в изложбата, повечето от които са дарения, са настолни игри, познати ни и днес, като „Дама”, „Шах”, „Не се сърди човече”, но с различен дизайн; игра с дървени пръчици, игри с карти „Крачун и Малчо”, „Игрите на Амур“; дървени кубчета, камиончета, колички, пистолети, пушки; парцалени кукли, палячовци и др. Колекцията съдържа също и собственоръчно изработени играчки – върбови и царевични свирки, гимнастик, лопка (дрънкалка), патланджек (интересно устройство за изстрелване на кал); саморъчно направени ски и шейна, бебешка количка, люлеещо се дървено конче, детски велосипедчета и др.

Всеки посетител би могъл да се опита да реши ребус, игрословица или да намери други занимателни  игри на страниците на списание „Звездица”, излизало в периода 1900-1907 г., а в деня на откриването малките посетители ще имат възможност да направят своя кукла от плат.

Кюстендил е седмата спирка на пътуващата изложба, която провокира интереса на малки и пораснали деца, а нейните автори закачливо отправят своето послание  – да съхраним чистотата на детството в душите си и никога да не спираме да играем!

Изложбата ще бъде открита на 14.07.2016 г. от 16,00 ч. в къща музей „Димитър Пешев“.

Автор:
НЛМ
Публикация:
13.07.2016 г. 13:16
Посетено:
1707
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23944-natsionalniyat-literaturen-muzey-i-istoricheskiyat-muzey-popovo-predstavyat-savmestna-izlozhba-v-kyustendil