Изложби

"Живопис, пластика и светлина" в галерия "Ларго", Варна

Изложба на Светлана Кирова, Владимир Киров, Мартин Киров

"Живопис, пластика и светлина" в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго представя"

Светлана Кирова, Владимир Киров, Мартин Киров

„Живопис, пластика и светлина”


Сборна изложба
 
08-27 юли 2016 г.

Откриване 08 юли 2016, 18:30 ч.

Среща на медиите с художниците – в петък, 08 юли от 12:30 д0 13:30 ч. в галерия “Ларго” - ул. "Хан Крум" 8, Варна
   

От 08 юли 2016 год. за трети път в “Ларго” ще гостува един от любимите автори на галерията – ловешкият художник Владимир Киров. Този път в компанията на своето семейство – съпругата Светлана Кирова и сина Мартин Киров. През 2015 година фамилията творци направи серия от големи изложби, с които се представи в ГХГ в Ловеч, в галерия „София“ в Българския културен институт в Лондон, в Майен, Франция, в ГХГ - Смолян. Сега тази експозиция гостува във Варна под мотото „Живопис, пластика и светлина”. 
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

Владимир Киров ще покаже дузина от любимите на варненци миниатюри върху дърво, както и няколко маслени платна, които обраха овациите в Лондон. Съпругата му Светлана Кирова, позната сред ценителите с ефирната си портретна маслена живопис и фигурална композиция, за първи път ще се представи в морската столица именно с няколко портрета. Светла е потомка на известния зографски Минев род от Трявна, може би затова критиците откриват в творбите й препратки към одухотворените първообрази на българското зографство. Тя сякаш не рисува портрети и фигури, а духовни състояния. По това си приличат творбите й с тези на нейния съпруг Владимир Киров – навлизането дълбоко в духовния свят на моделите, дълбаенето във вътрешния мир на образите. Но приликите, за щастие, са много по-малко от разликите. Двамата автори като че ли се допълват в работата и в творчеството си, има едно интересно развитие от нежните, фини, деликатни и почти прозирни образи в картините на Владо към едро изведените, обобщени и силно наситени с характер образи в картините на Светла. И двамата имат слабост към женското портретуване, но докато в творбите на Владимир има едно преклонение и обожание, едно смирение пред крехката и деликатна женска природа, в творбите на Светлана жената е изведена чрез нейната силна, устойчива природа, чрез нейната личност и характер. Картините на двамата са като две мелодии, които като че ли разработват един и същи мотив, но в съвсем различни вариации и тоналности.

Към този фин семеен дует в последните години се присъединява и мощния баритонов звук на пластиките на първородния син на двамата художници – Мартин. Закърмен от малък с любовта към глината, той завършва специалност „Kерамика“ първо в Художественото училище в Троян, а после и в Националната Художствена Академия в София. Талантът на Мартин се развива в съвсем различна посока, художественият му изказ и начинът му на работа твърде много се различават от тези на родителите му и то не само заради материала и формата, в които работи. Но от това печели и той, както и неговите, вече не малко почитатели, повечето от които са чужденци. Творбите на Мартин са далеч от фината и деликатна изящност на другите двама Кирови. Формите са изведени едро, абстрактните фигури излъчват сила и първична мощ. Изваяни от шамот, често тонирани със специално издържащи висока температура бои, пластиките са като излезли изпод ръцете на древен жрец или шаман. В много от творбите ще видим силната връзка на твореца с майката-природа, фигурите често са сгушени като в женска утроба или пък са се слели в прегръдка. Мощно въздействат и неговите интерпретации на връзката между мъжа и жената – често в пластиките единият буквално прелива в другия. Ефектно и модерно стоят и по-абстрактните творби на Мартин, разработени като експеримент и провокация към формата.

Очакваме ви на откриването на 8 юли, петък, от 18:30 часа. Изложбата на фамилия Кирови в галерия „Ларго“ продължава до 27 юли 2016. Повече снимки на www.largogallery.com

  
◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ
   
Владимир Киров е роден на 05 ноември 1955 г. в Ловеч. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в гр. Казанлък. Продължава следването си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново, където се дипломира през 1981 г. със специалност „Живопис”. В периода 1987-1988 г. специализира живопис в Санкт Петербург. След завръщането си в България до днес има над 16 самостоятелни изложби в престижни български галерии, както и участия в повече от 47 национални изложби, конкурси и есенни салони. Носител е на Голямата награда на Международното биенале за миниатюрни изкуства – Русе през 2011 г. Владимир Киров е канен и участва в много международни експозиции, биеналета и конкурси в Швейцария, Испания, Франция, Полша, Великобритания, САЩ и Канада, където също е носител на множество призове. Получава една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис “Daler-Rowney“ в Англия през 2002 г., двукратен носител е на почетна грамота на Международната изложба на миниатюрни изкуства, Торонто, Канада (1990 и 1991 г.), Купата на град Mougins от Международния конкурс за визуални изкуства в град Ница, Франция, 1992 г. Владимир Киров е носител на Награда за творчество „Ловешки меч“ в раздел „Изобразителни изкуства" на Община Ловеч за 2012 г. Авторът се изявява в областта на живописта и миниатюрата. Живее и работи в гр. Троян.
   
Мартин Киров е роден на 17 август 1980 г. във Велико Търново. През 1999 г. завършва НГПИ „Проф. Венко Колев“, гр. Троян, специалност Керамика, а през 2006 година се дипломира в Националната Художествена Академия, гр. София, отново със специалност Керамика. Като млад автор през 1999 г. печели Наградата на Лорд Джон Бризби за талант и оригинално мислене. Мартин има 6 самостоятелни изложби в България и в чужбина, както и големи представителни изложби с баща си Владимир Киров и майка си Светлана Кирова в Ловеч, Смолян, Лондон и Майен-Франция. От 1999 г. участва във всички регионални изложби в гр. Ловеч, а от 2005 г. участва в редица международни и национални изложби. Красотата и естетиката на пластичните му търсения в областта на керамиката са забелязани и той е избран да направи наградата за Международния фестивал на етнографския филм - София 2015. Негови пластики се намират в редица галерии и частни колекции в страната и чужбина. Живее и работи в гр. Троян, България.
   
Светлана Кирова е родена на 13 септември 1958 г. През 1981 г. завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Живопис“. Има шест самостоятелни изложби в София, Ловеч и Троян, както и изложба в галерия „София“ на Българския културен институт в Лондон заедно с Мартин и Владимир Кирови. От 1984 участва в национални и регионални изложби в България. Член на СБХ. Нейни картини се намират в редица галерии в страната и чужбина. Живее в гр. Троян. Преподава живопис в НГПИ „Проф. Венко Колев“ гр. Троян.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
06.07.2016 г. 13:30
Посетено:
1489
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23919-zhivopis-plastika-i-svetlina-v-galeriya-largo-varna