Изложби

"Диханието на материята" - изложба в галерия "Васка Емануилова"

Произведения на известни български скулптори, работещи с различни материали

"Диханието на материята" - изложба в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова",
филиал на Софийска градска художествена галерия

представя

Диханието на материята / The Breath of Matter

Куратор Любен Домозетски

5 юни – 11 септември 2016

Откриване 5 юни, вторник, 18.00 часа
галерия "Васка Емануилова", София, бул. “Янко Сакъзов” 15


Настоящата изложба е опит за представяне на връзката материал-художествено произведение в скулптурата. На пръв поглед, тази връзка вероятно остава пренебрегната, подценена или незабелязана, но има огромно значение при реализирането на една художествена творба. Различният материал дава на скулптора различни изразни възможности и поставя специфични граници.

Чрез съпоставянето на повече или по-малко познати произведения от фонда на СГХГ е потърсен контрастът в пластичните  и художествени измерения, породени от различните материали. С представените творби се акцентира главно върху проблемите при пресъздаването на човешкия образ и фигура.

Избраните скулптури са дело на едни от най-известните имена в българското изкуство, като Иван Лазаров, Асен Пейков, Андрей Николов, Васка Емануилова, Любомир Далчев, Крум Дамянов, Зиятин Нуриев, Томас Кочев, Вежди Рашидов, Павел Койчев, Ангел Станев, Димитър Сотиров, Спартак Дерменджиев и др. Подбрани са 30 творби. Изложбата би могла да включи още голям брой произведения, още повече като се прибавят и формите на съвременното изкуство. Именно поради тази причина избраните творби представят конвенционални, класически, канонизирани материали – камък, бронз, дърво, теракота и др. Избягвайки алтернативата експозицията да се превърне в „наръчник по материалознание“, включените произведения са избрани, за да представят преди всичко художествените и пластически възможности на материала.

Главен акцент в изложбата е семантиката на материала или казано с други думи – неговото значение и символична натовареност, предопределени от конотациите с ключови за историята на изкуството периоди и произведения.


 

 
Автор:
СГХГ
Публикация:
02.07.2016 г. 17:20
Посетено:
3033
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23905-dihanieto-na-materiyata-izlozhba-v-galeriya-vaska-emanuilova