Изложби

Експозиция с непоказвани творби от фонда на Художествената галерия в Сливен

Експозиция с непоказвани творби от фонда на Художествената галерия в Сливен
           

Художествената галерия в Сливен разтвори фондовете си, за да представи пред почитателите на живописта по-непознати произведения, чиито създатели и майсторство на четката и резеца биха били чест за всяка престижна галерия. Те показват художествените търсения и свят на именити създатели на българската живопис, работили от средата на XX век и до наши дни. По своята същност, тематична насоченост и натюрел, сбирката осъществява органична връзка с постоянната експозиция „Съвременно българско изкуство” (първи етаж) в зала „Сирак Скитник”, разкриваща проявленията и основни направления в родната живопис от средата на XIX в. и първата половина на миналия век.
          
Адриан Аврамов - уредник във фонд „Живопис” на Художествена галерия „Димитър Добрович” в Сливен,  представи постиженията на включените в настоящата сбирка творци. Критериите за подбора отвеждат към автори, допринесли за създаването на нов пластичен изказ и съвременни идейни виждания през последните няколко десетилетия на миналия век.
          
Художници и скулптори представят изкуството в жанра през периода от 60-те и 70-те години на XX в., сред които именити живописци, като Калина Тасева, Иван Кирков, Петър Урумов, Лика Янко и др. Развоят в родната скулптура през периода е визуализиран от творенията на изявени ваятели като Валентин Старчев, Величко Минеков, Галин Малакчиев и др.
        
Ценителите се спират пред платната на утвърдени български художници, представящи убедително естетическите търсения и на 80-те години на XX в.,  (някои от които, като Светлин Русев, работещи и в наши дни): Дечко Узунов, Генко Генков, Георги Божилов-Слона, Димитър Киров и др. Впечатляват с необикновения си колорит и композиция „червените платна” на Русев, пред които задълго се спират сливенци.
         
Скулптурните тенденции през посочените години са видни от търсенията на творците Емил Попов, Цвятко Сиромашки, Иван Праматаров, Борислав Кишкилов и др.
        
Представено е изкуството и на емблематични съвременни живописци, творящи и свързани със Сливен, сред които художниците Тодор Терзиев, Красимир Добрев, Евгени Вълев, Иван Савов, Атанас Парушев и Йордан Парушев (рано отишъл си от света). Модерно излъчване и въздействие носят и произведенията на сливенските скулптори Стефан Кънев, Кунчо Кунчев и Светослав Милев, вписващи се органично в общото внушение на експозицията...
           
Очакваме знакови творчески събития в художествения живот на Сливен да бъдат съпътствани от по-добра организация и разгласа, за да намерят те многобройна публика (с присъствие на повече почитатели, на учащи се и млади хора, и особено - на тукашните автори)...
                                                                          
Автор: Иванка Денева
01.07.2016 г. 19:21
Посетено: 927
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23902-ekspozitsiya-s-nepokazvani-tvorbi-ot-fonda-na-hudozhestvenata-galeriya-v-sliven