Изложби

Изложба на Веселин Дамянов

София - Братислава

Изложба на Веселин Дамянов


◊ СЪБИТИЕТО

GreenCat Gallery-Hilton открива своето ново курирано пространство в Artists Café, хотел Хилтън, бул. "България" № 1, София, със самостоятелна изложба на Веселин Дамянов - един от най-широкоспектърните български творци в областта на живописта и графиката.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Експозицията в хотел Хилтън, София е едната част от симултанната изложба на художника едновременно в София и в Братислава (Словакия).

Открива се официално на двете места на 6 юни (вторник) и продължава до 24 юни 2006 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Веселин Дамянов работи едновременно в областта на графичните изкуства, живописта и акварелите, без да поставя бариери и да прави различия между техники, прилагайки дори графични техники в живописта, и обратно.

Притежаващ деликатен и класически усет към композиция и цвят, както и остро око към всеки детайл, художникът умело и балансирано смесва майсторска техника с творческия си хъс към взаимен обмен на различни художествени методи, както и към изследването на възможностите за една по-различна креативност, отказвайки да се прикачи към дадена единствена категория на “Художник”, “Миниатюрист”, “График”, та дори и само на една  представа за “Изкуство”.

Надарен с позитивен порив за творчество и изследване на своите хоризонти, той отдавна е насочил погледа си към международната сцена на изкуството, което още от 90-те години насам го отвежда в цяла Европа и дори отвъд.

През 1994 г. той излага в Стокхолм (Швеция), по повод Годишната Международна изложба на миниатюрата. Останал с приятни впечатления от преживяването, Веселин се задълбочава в изкуството на миниатюрата и през 1996 г. участва в Международното биенале за миниатюра във Ville-Marie, Квебек (Канада). През същата година той се радва и на реализацията на самостоятелната си изложба в Националния музей “Боянска църква” в София.

През 1997 г. художникът се връща към първата си любов – графичните отпечатъци, вземайки участие в няколко изложби в България (Международно биенале - Варна, 1997; Международно триенале - София, 1998).

Без да пренебрегва живописните си платна, през 1997 г. той посвещава една изложба в галерия "Арета", Варна на тази друга част от творчеството си, както и се включва в изложбата “PRO ARTE BULGARICA” в Сен Гален, Швейцария. Страстта му към графиката го отвежда през 1999 г. в световния център на графичните изкуства, където взема участие в Международното биенале по Графика в Кочи, Япония.

Репутацията му е вече дълбоко утвърдена и поканите и поръчките са също толкова разнообразни, както и характера на неговото творчество (Изложба “Българско графично изкуство” в Прага, Чехословакия през 2000 г., или Форум за Съвременно миниатюрно изкуство в Солун, Гърция през 2002 г.).


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

След известна пауза, в края на 2005 г., Веселин Дамянов се присъединява към екипа на GreenCat Gallery и на 6 юни 2006 г. открива първата си симултанна международна изложба (София – Братислава).

Нещо повече, той създава и специален графичен отпечатък от метална плоча, базиран на Хуан Миро, като специална покана по случай изложбата “От Венеция до Диманов, 1587–1986, 400 години гравюра”, състояла се в изложбеното пространство на GreenCat Gallery на ул. "Върбица" № 6, София, превръщайки се в единствения до днес български художник, някога печатал от оригинално печатарско клише на Хуан Миро (1938 г.).

Изложбата “София – Братислава”, която ще продължи до 24 юни в GreenCat Gallery-Hilton, Artist Café, София, комбинира разнообразните творчески лица на Веселин Дамянов - графики, живопис и акварели.


◊ И ОЩЕ

От 4 юни 2006 г. GreenCat Gallery и хотел Hilton, София постигнаха споразумение за куриране на Hilton Artists Café, София, декориране пространството на Hilton Artists Café с произведения на съвременни български творци и организиране на експозиции и вернисажи в хотел Хилтън, София.
Автор:
Kurt Houbrechts
Публикация:
05.06.2006 г. 18:15
Етикети:
Посетено:
1106
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2390-izlozhba-na-veselin-damyanov