Изложби

Протестиращият човек

Тематична изложба карикатура от художествения фонд на Дома на хумора и сатирата „Хумор на народите”

Протестиращият човек


◊ СЪБИТИЕТО

Месец юли започва с нова изложба в Музея „Дом на хумора и сатирата”: в зала 7 са аранжирани 56 карикатури на 44 автори на тема „Протестиращият човек”.

На пръв поглед няма нищо изненадващо, защото това бе една от темите на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата през 2015 г. Изненадата ще дойде, когато започнете да разглеждате подбраните творби! Ще се убедите, че изкуството на карикатурата е много сетивно – както са чувствителни и сетивата на художниците-карикатуристи. А като добавим, че тематичната линия тръгва с карикатури от отминалия ХХ век, носи белега да вълненията на автори от 23 държави, разположени на няколко континента, тогава със сигурност разговорът за протестиращия човек ще стане прелюбопитен и интересен.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Всеки от нас има своите несъгласия, недоволства, всеки току негодува, възмущава се, не одобрява едно или друго, не е съгласен с различни неща, има си възражения по важни за него проблеми. Но когато всичко попадне във фокуса на майстор-хуморист и сатирик, тогава придобива обществена значимост, излиза от тясната рамка на „домашното” и става важно за много хора. Така мъничкият протест на едно бебе в количка срещу изкуственото хранене отеква като значима тема на новото време (Драгутин Ковачевич, Хърватия). Става ни много симпатичен затвореният човек, който въпреки ограниченията си, танцува, а в главата му има птица – може би готова за полет, като душата му, а може би пееща, за да му вдъхва повече оптимизъм (Джанфранко Конфорти – Пако, Италия, карикатурата е от 2005 г.). 

Терминът „протестиращ човек” не е толкова стар, но изложбата показва и няколко „протеста” от преди близо три и четири десетилетия, при това от страни от бившия социалистически блок. Да, тогава се протестираше с езоповски език, но пък майсторството достигаше до виртуозност. Творческите почерци на мнозина са се развили в неузнаваема вече посока (сравнете рисунката на Любомир Михайлов от 1977 и погледнете някоя негова сегашна творба). И тогава, и сега неговите „Без думи” ще ни накарат да настръхнем – и сълзата, която стопява окови, и двата пръста, вдигнати в добре познатия знак...

 

◊ ИМЕНА ОТ ИЗЛОЖБАТА

В изложбата е представен и прочутият Михаил Златковски (Русия), участник и носител на награди от Международното биенале, който не една година бе в немилост (тук се представя с една жар-птица). Ще видим и наградената карикатура на Михай Игнат от Биенале 2015, а накрая на залата ще се размислим дали всички проблеми се решават, като се изгори дългият им списък...

Новата експозиция не претендира да следва политически дискурс. Карикатурите ще ви изненадат с находчивостта на авторите си: Дору Аксинте от Румъния закачливо изправя едни засмени полицаи, прикриващи се с щитове, срещу полуголи протестиращи жени! Леонид Кипарисов от Русия ни занимава с „големия” протест на красив породист котарак, спасил се от домашните си на високо дърво, но мобилизирал цяла армия спасители. Разбира се, има босове, развети знамена, митингуващи – и хора, и животни, раздаване на възмездие. Но нека оставим на публиката да изживее с усмивка срещите си с карикатуристите и техните персонажи.

„Протестиращият човек” очаква своята публика до 31 август 2016 г.

 

 

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
30.06.2016 г. 17:38
Посетено:
1297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23890-protestirashtiyat-chovek