Изложби

Съвременна Балканска керамика

Преосмисляне на представата

Съвременна Балканска керамика


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Сариев представя:

Съвременна Балканска керамика
фокус: Белград, Сърбия

Студио 91/1
Александър Вац, Ана  Якич, Биляна Миленович, Мария Милин


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 13 юни до 31 юли
гр. Пловдив


◊ ИДЕЯТА

Като профилирана галерия, показваща състоянието и тенденциите в българската керамика, с проекта си “Съвременна Балканска керамика” и поканата към белградското Студио 91/1, Галерия “Сариев” поставя началото на серия изложби, представящи автори или авторски групи от балканските страни.

Така различни в старата си битова керамика, както различни и във фолклора си, днес те осъзнават мисията си за налагането й като изразно средство на индивидуалното, като медия на концепта, а не толкова като материал на утилитарното.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СТУДИО 91/1

Първата от серията изложби е фокусирана върху Белград и творческата група Студио 91/1, създадена през 2002 година от завършващите тогава Художествената академия в Белград, специалност Керамика, млади автори: Александър Вац, Ана Якич, Биляна Миленович и Мария Милин.

Нетипична като творческа група, Студио 91/1 възниква от необходимостта да се слеят енергията и креативността в ситуацията на една арт-сцена, на която е нужно преосмисляне на представата за керамика и мястото й в пазара на изкуствата. И въпреки общите принципи, които споделят, съвместното търсене на предизвикателствата на технологията и оформянето на керамиката, авторите от Студио 91/1 са много специфични в личния си художествен израз.

Всеки от тях сериозно изследва възможностите, които керамиката дава, почвайки от прастарите, почти забравени, и стигайки до съвременните техники.

Днес, оформили се като сериозни автори с престижни награди и международни участия, те са представители на различни тенденции, намерили своя стил или техника в предизвикателството на "terra sigillata", точения на колело порцелан, отношението на текстурите и различните по структура материали, трудното за овладяване "raku" и тенденцията към монохромност.

По покана на Галерия “Сариев” авторите от Студио 91/1 ще гостуват в Пловдив в дните около откриването и ще имат възможност за разговори, дискусии и срещи с професионалисти в областта на керамиката и с ценители.
Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
05.06.2006 г. 15:22
Етикети:
Посетено:
1327
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2388-savremenna-balkanska-keramika