Изложби

„Kапсулиране: форми – обекти – идеи” - изложба на Павлин Радевски

Галерия "Credo Bonum", 30 юни - 24 юли 2016 г.

„Kапсулиране: форми – обекти – идеи” - изложба на Павлин Радевски


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Credo Bonum” представя

„Kапсулиране: форми – обекти – идеи”
Изложба на Павлин Радевски


Откриване: 30 юни 2016 г., четвъртък, 19:00 ч.
Изложбата ще продължи до 24 юли 2016 г.


На 30 юни галерия Credo Bonum ще представи изложбата "Капсулиране: форми – обекти – идеи" на скулптора Павлин Радевски. Откриването ще бъде в 19:00 ч. Изложбата може да бъде видяна до 24 юли в галерията на ул. „Славянска” 2 в София.

„Капсулиране: форми – обекти – идеи” e проект на скулптора Павлин Радевски, създаден специално за облятата в светлина галерия "Credo Bonum". Там той изгражда едно ново пространство от стъкло, в което експонира скулптурата си. Публиката е поставена на дистанция, отдалечена е от прозрачна, но осезателна преграда. Нахлуващата от оберлихта дневна светлина допълнително подсилват процесът на де-материализация на произведението на изкуството. Важен елемент в тази скулптурна инсталация е зрителят. Той е поставен умишлено на дистанция. Начина, по който гледа и възприема произведението на изкуството е поставен под въпрос. 

Темата за специфичния живот на формите отдавна е централен за творчеството на художника. Тежките пластични обеми от чугун, той потапя в прозрачна смола, в която те потъват в олекотена безтегловност. Играта със светилната и различни нюанси в цвета на материала допълнително лишават обемите от тяхната физическа тежест и материалност. Публиката е въведена в залата, за да съпреживее едно организирано но нов начин архитектурно пространство, в което стъклото, светлината и тежката скулптурна материя съжителстват по нереални гравитационни закони, едновременно близки и далечни за сетивата.


◊ ЗА АВТОРА

Павлин Радевски (1975) завършва специалност скулптура в Художествената академия в София през 2001 г. в курса на проф. Ангел Станев. Автор е на няколко самостоятелни изложби, както и е сред организаторите на програмната изложба „Без дистанция”, представяща работата на 21 съвременни млади скулптори в галерия „Райко Алексиев” през 2015 г. Павлин Радевски е носител на Първа награда за скулптура на Фондация „Св. св. Кирил и Методий” през 2003 г.



Автор:
Галерия Credo Bonum
Публикация:
28.06.2016 г. 13:23
Посетено:
1299
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23872-kapsulirane-formi-obekti-idei-izlozhba-na-pavlin-radevski