Изложби

Националният военноисторически музей със специална изненада по случай вековния си юбилей

Юбилейна изложба „Първите 100“ и Ден на отворени врати на 5 юли от 10.00 до 22.00 ч.

◊ СЪБИТИЕТО

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи своята 100-годишнина с юбилейна изложба „Първите 100“ и Ден на отворени врати на 5 юли (вторник) от 10.00 до 22.00 часа. За настроението на посетителите в празничния ден ще се погрижи Гвардейският представителен духов оркестър с концерт от 18.00 до 20.00 часа.

Юбилейната изложба представя първия век от развитието на музея, като поставя в центъра на вниманието онова, без което музеят днес нямаше да съществува – неговите създатели в лицето на Министерството на войната, дарителите и изборите на музейните работници за комплектуване на различните колекции, създали днешния му облик.

Само на 5 юли част от изложбата ще бъдат изключително ценни експонати – уникати, повечето от които не са представяни досега пред публика. Сред тях са  голямото огърлие на ордена „Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий“ – най-високото отличие на Царство България, чийто единствен носител и негов Велик магистър е монархът; ежедневният и официалният жезъл на Борис III – едни от най-ценните царски символи, изработени по поръчка; яйца на Фаберже и скъпи бижута – произведения на ювелирното изкуство. За да могат да ги разгледат всички желаещи, музеят ще работи с удължено работно време.

В знак на почит към тези, благодарение на които НВИМ съществува вече столетие, ще се представят и емблематични реликви на най-големите дарители на музея. Сред тях са непоказвани лични саби и ками източен тип на първия български княз Александър I, както и Великият кръст на военния орден „За храброст“, дарени от графиня Йохана Хартенау. Перодръжката и мастилницата, с които ген. Православ Тенев подготвя заповедта за създаването на Военния музей, и писалището, на което ген. Жеков я парафира, също ще бъдат част от експозицията.

Богатството и разнообразието от артефакти, съхранени в музея за този век, ще бъде показано и чрез някои от слабо познатите, но изключително любопитни колекции – като колекция „Музикални инструменти“, която съчетава изкуството на войната с това на музиката, и „Архив“, която ни потапя в необятния свят на държавни, обществени документи, научни издания и топографски карти. Дори широко познатата колекция „Знамена“ ще бъде представена с малко познати елементи от бойните знамена на армията – символи на държавността и независимостта.

За първи път музеят ще повдигне завесата и ще въведе посетителя в скрития свят на музея – неговите фондохранилища и реставрационно ателие. Изложбата ще се превърне в истински пърформанс, защото реставратори и фондохранители ще бъдат реална част от експозицията и ще демонстрират своята работа.

Специално за най-малките си приятели НВИМ е подготвил изложбено пространство за децата, в което те не само ще научават нови неща, забавлявайки се, и ще се докоснат до макети на военни машини, но и ще се превърнат в истински музейни работници в интерактивна игра.


Автор:
НВИМ
Публикация:
27.06.2016 г. 15:44
Посетено:
1057
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23869-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-sas-spetsialna-iznenada-po-sluchay-vekovniya-si-yubiley