Изложби

"Мое обратно" - Ина Христова, Ани Антонова и Виолета Христова

27 юни - 13 юли 2016 г., Галерия-книжарница "София Прес"

"Мое обратно" - Ина Христова, Ани Антонова и Виолета Христова


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес"
представя

Мое обратно
2016
София – Виена – Барселона


Участници:
Ина Христова – художник, Барселона, Испания
Ани Антонова – фотограф, дизайнер, Виена, Австрия
Виолета Христова – поет, България

Откриване на 27 юни от 18.00 до 20.00 часа
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


„Мое обратно“ е общо творческо дело, в което всеки от участващите е добавил своите подправки, с идеята да се получи нещо живо и интересно.

Виолета Христова: „Идеята се роди във Виена в един наш разговор с Ина и Ани. Моите стихове често провокират у дъщерите ми различни творчески решения, които после се връщат обратно и преосмислят моя поглед. Живеем в различни страни и работим в различни области на изкуството, но поискахме да споделим с хората общите си идеи и да покажем, че разстоянията не разделят хората, които имат духовни причини да са заедно.”

Ина Христова: За мене „Мое обратно“ е моят поглед навътре, вътрешният ми растеж, една игра на криеница със себе си. Какво има от другата страна на Луната ми и как изглежда скритото вътре? Този проект е движението ни в орбита както около личния си център, така и един около друг - привлечени в обща гравитация и магнетизъм, неспирно въртене, след което разбираш, че всъщност няма обратно.“

Ани Антонова: „С тази изложба се опитваме да се напъхаме в изречения, които завършват с многоточие,  да изпробваме рождения си закон за скачените съдове. И трите сме различни, но сме и много подобни кано сетивност. Може би защото всяка гледа света от прозореца на бащината ни къща, а майка ни се постара  този прозорец да е широко отворен.“

Защо МОЕ ОБРАТНО?
В заглавието на изложбата живее общият ни възглед, че всичко което виждаме, е отражение на човешкия поглед за света. Обърнато отражение.

Голямото и малкото сменят местата си непрекъснато. Нищото е препълнено с всичко... Приближаваме се, ако се отдалечим. Победата и загубата са две врати, които водят в една и съща стая. Това, накратко, искаме да изречем - всяка по своя си начин. Ина – с графиките си, Ани с фотографии, а Виолета с поетични и есеистични откъси. 

Останалото – по стените на Галерия-книжарница "София прес" от 27 юни до 13 юли 2016 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

Ани Антонова е родена  през 1986 г.
Живее във Виена, Австрия от 2008 г. Завършва Португалска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а след това Мултимедия в Die Graphische, Виена.
От 2013 се занимава със сценична фотография, графичен дизайн и аудиовизуални форми в театър DSCHUNGEL WIEN, MuseumsQuartier.
Между 2010 и 2013 снима късометражни филми, които сa показани на фестивалите Кино Кабаре в Прага, Виена, Берлин, Майнц и Мексико.
През 2011 основава Die Graphinale (филмов фестивал за късометражни игрални и анимационни филми), a през 2015 е сред основателите и на първия португалоезичен филмов фестивал във Виена - Inquietudo.
През 2013 прави уъркшоп в гимназиален курс по плакат и визуална комуникация за театрални форми към проекта Macht | Schule | Theater, Виена.

Публикации: Der Standard, Kurier, Die Presse, European Cultural News, ORF, Falter


Ина Христова
Родена е през 1988 г.
Живее в Барселона, Испания
През 2011 завършва Национална художествена академия, София със специалност “Изкуствознание”, след което специализира “Илюстрация” в Escola Massana, Барселона.
По време на своето обучение реализира професионална практика в областта на илюстрацията и дизайна в Берлин, Германия. Работи и като стипендиант в Ателието по графични изкуства, където усъвършенства своите познания за различните графични техники и методи за печат.
Участва в Семинар по експериментална графика в Урбино, Италия, където работи върху проект за ръчнопечатана авторска книга. Оттогава експериментира и в областта на книгата като изкуство.
Ина Христова се реализира професионално в областта на илюстрацията и дизайна. Основател е на артистичния колектив “La Claque”, с който работи върху различни художествени проекти. Художник-илюстратор за Dschungel Wien Theater, Виена, Австрия. Публикува илюстрации в списаниe BCN MЕS и работи като илюстратор за Pinzat recycled bags. Участва в публикуването на поетични издания и детска литература в България и Испания.
През 2016 г. печели испанската награда Хунседа - за илюстрация - в категорията „Бъдещи творци“ с проекта "Забранената литература", Съюз на каталунските илюстратори (APIC)
Има публикувани статии върху проблемите на изкуството във в. “Култура”, списание “Съвременник”, сп. “Изкуство и критика”, сп. “Знаци” и др.

Участия в изложби:
Nefest - Hip Hip atelier, София, България, 2013
Studio store, Arroz Negro, BCN MЕS, Барселона, 2014
Pati Llimona, Tic-tac, el tiempo, Барселона, 2014
Arts Libris, International fair of contemporary editions, Барселона, 2015
Escola Massana, Exposiciоn Vе Seminari d´impressiоn experimental, Fundaciо Xavier Noguеs, Барселона, 2015
Gutter fest, festival of self-publishing and micro publishing, Барселона, 2015
Santa Tecla, What were you doing, Барселона, 2015
LafuturA - EL QUE HEM VIST, ilustradores intervienen LafuturA, Барселона, 2015
Ring ring - T13 - Barcelona, International jewelery art fair, Барселона, 2015
La modesta, festival de la microedición,2016
Art Resident, Gravat, 2016


Виолета Христова е автор на осем книги с поезия:

"Пеш до земетръса" (1995), ИК „Христо Ботев”, София
"Звездна карта" (1997),  ИК „П.К.Яворов”, София
"Да бъде нощ" (2001), ИК „Захарий Стоянов”, София
 "Другата стая" (2006),  ИК „Захарий  Стоянов”, София
"Сняг от друга зима" (2008),
"Тревата ли?" (2010),
"...каза тя. И слезе от небето" (2012)  (2013 г. второ издание)
"Една ампула мрак" (2015).

Носител е на националните литературни награди "Георги Братанов" (2006) и "Мара Белчева" (2008), на първа награда на конкурса "В полите на Витоша" (2009), втора награда в конкурса "Златен ланец"" (2008) и др. Нейни стихове са преведени на руски, сръбски и френски език и са включени в редица национални поетически антологии и сборници. Живее и работи в София.

МОЕ ОБРАТНО

Да живеят онези процепи в очевидното,
през които минават невидимите неща!
Да живее мисълта, че си жив завинаги
или само за малко – тук и сега!
Да живее пръстта,
да живеят пръстите на надеждата!
И думи, които не се редят
на опашка за смисъл...
Достоверните пътища да живеят!
Илюзиите, които обличат всичко!
Всички велики стратегии да успеят,
но и съмненията – нека растат на воля!
Светлото и тъмното да живеят,
и широтата – оттатък завоите!
Всичко да дава плод според себе си
и всеки плод да е важен!
Голямото в малкото, силата в трепета...
аз – в пълнотата на празното.

Виолета Христова


Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
24.06.2016 г. 16:07
Посетено:
1594
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23858-moe-obratno-ina-hristova-ani-antonova-i-violeta-hristova