Изложби

"Топло пристанище между два острова" - благотворителна изложба на "Резиденция Баба"

Изложбата събира средства за продължаване на инициативата "Резиденция Баба", която свързва млади градски хора с възрастни домакинства, в помощ на обезлюдяващите се села в България

"Топло пристанище между два острова" - благотворителна изложба на "Резиденция Баба"


С 26 авторски фотографии, уникални записи на песни и истории от Родопите, стотици ръкоделия, изработени от бабите в село Дряново, и с родопски песни беше открита изложбата "Резиденция Баба – топло пристанище между два острова". Инициативата набира средства, за да продължи доказалия се успешен модел, който стартира през 2015-та в Родопите: Резиденция Баба.

Посланици, етнолози, музиколози, участници в Резиденцията и фенове на идеята се събраха за откриването с надеждата доказалото се в пилотния проект полезно въздействие на инициативата да се разпростре скоро в много повече нуждаещи се села в страната ни, която е водеща на Балканите по обезлюдяване на селските райони.

Всеки желаещ да подкрепи инициативата, подкрепя директно и Дряновските баби, чиито красиви ръкоделия, вдъхновени от традиционната им носия, се продават в галерията до 23 юни.

Изложбата може да бъде видяна до 23 юни в Галерия 2.0 на
Малките пет кьошета в столицата.

Миналата година "Резиденция Баба", която е инициатива на младежката организация "Фабрика за идеи", изпрати 17 млади хора да живеят за месец в обезлюдяващи се родопски села.

В резултат на инициативата и взаимодействието между града и селото, между младите и възрастните се родиха безброй инициативи, сред които: оправена стара селска фурна в с. Джурково след 15 години; изчистени тикли на покрива на църквата в с. Югово; осъществен запис на диск с изчезващ автентичен родопски фолклор чрез краудфъндинг кампания; изработени прототипи на черги със съвременен дизайн за продажба от социално предприятие в подкрепа на местните жени в с. Дряново; осъществени продажби на бабините ръкоделия с помощта на младите за над 1000 лева; нова еко пътека, опресняваща знанието за старите пасища; изложба с истории и стари снимки от селото в местното читалище в с. Дряново и мн. др.

„Резиденция Баба" трябва да продължи поради простия факт, че е фин начин две поколения да черпят вдъхновение и живот едно от друго. Тази година сме се насочили към северозападна България и пиринските села.“ - споделят от Фабрика за идеи.

Изложбата предлага и възможност на българите в чужбина да подкрепят инициативата, като купят фотографии онлайн.

Друг начин да подкрепите инициативата е да предложите село, което има такава нужда и готовност да приеме млади хора, а също можете да осиновите село или престоя стипендия за един резидент.


Повече за идеята: http://ideasfactorybg.org/ifactory/baba-residence/




Автор:
Екип на „Фабрика за идеи”
Публикация:
21.06.2016 г. 14:25
Посетено:
1306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23830-toplo-pristanishte-mezhdu-dva-ostrova-blagotvoritelna-izlozhba-na-rezidentsiya-baba