Изложби

Във Vivacom Art Hall се възражда славата на българската архитектура от близкото минало

Изложбата „Монументални истории“ събира ярки примери за българска архитектура в Африка и Близкия изток между 1960-1980 г.

Във Vivacom Art Hall се възражда славата на българската архитектура от близкото минало

Знаете ли, че Олимпийският спортен комплекс в Тунис е дело на български архитекти? Както и Националният театър в Лагос (Нигерия), сградата на Общината в Ал Айн (ОАЕ), Офталмологичната болница в Бенгази (Либия), Общинският комплекс в Абу Даби (ОАЕ) и още цяла поредица от впечатляващи архитектурни обекти в Африка и Близкия изток, реализирани между 1960 и 1980 г., които  разкриват невероятните мащаби на българския талант, оригиналните идеи и изпълнение на родните специалисти и високата международна оценка за работата им.

Експозицията „Монументални истории“, която бе открита във VIVACOM Art Hall на 15 юни, събира примери за емблематични обекти от периода на Студената война, дело на български архитекти и инженери. Организаторите от сдружение  Punct’o реализират оригинална концепция за представянето, включваща чертежи, инфографики, диаграми кратка история на зданията и техни снимки. Част от изложбата са и 3D-принтирани макети, изработени от студенти по архитектура. За да се докосне широката публика до впечатляващия опит и спомени от екзотични страни на възрастните български специалисти, са предвидени и прожекции на интервюта с тях, както и техни диапозитиви, картички и писма.

Елена Балабанска, съосновател на Punct’o и инициатор на проекта, сподели част от мотивацията за неговото осъществяване: „Омаловажавано и неразбрано, българското културно наследство от този период е в риск да бъде забравено, но ентусиазмът, с който десетки хора – и прохождащи, и опитни специалисти – помогнаха за осъществяването на тази идея, ни показва нуждата от подобни инициативи, които дават различен контекст за осмисляне на миналото и прехвърлят мост между поколенията“.

„Темата е изключително важна“ – допълни доц. Борислав Игнатов, председател на камарата на архитектите в България. „Виждаме един продукт, с който България заслужено може да се гордее.“

„Монументални истории“ може да бъде посетена до 3 юли във VIVACOM Art Hall, ул. „Гурко“ №4, ет. 2.

 

Проектът се осъществява с подкрепата на VIVACOM и VIVACOM Art Hall, BOSCH, Регионална колегия – София област към Камара на архитектите в България, Национален дарителски фонд „13 века България“ и архитектурно бюро АМФИОН.


Автор: Vivacom Art Hall
20.06.2016 г. 15:50
Посетено: 758
Етикети: българска архитектура, изложба, Vivacom Art Hall, Монументални истории
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23817-vav-vivacom-art-hall-se-vazrazhda-slavata-na-balgarskata-arhitektura-ot-blizkoto-minalo