Изложби

БНП Париба представя изложба живопис на Стефан Тодоров

БНП Париба представя изложба живопис на Стефан Тодоров
Изложбата бе официално открита на 14 юни и може да бъде разгледана до 15 август в салона на БНП Париба


БНП Париба представя в салона си 10 платна живопис, както и 4 работи акварел и туш на художника Стефан Тодоров.

Стефан Тодоров има редица изложби у нас, както и в САЩ, Австрия, Германия, Мароко, Швеция, Франция. Негови картини са в колекциите на Императорския двор на Япония, краля на Мароко Хасан II, държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, кактo и други изтъкнати личности.

Коприната, която художникът използва за свое платно, допълнително прави нещата на Тодоров особени, сложни, но същевременно държащи здравата връзка между зрител и творба. Силното внушение първоначално респектира, но след това дава път на зрителя сам да намери себе си в този сложен живописен и композиционен ритъм, който представляват работите на художника. Финият блясък на коприната също привнася известна интимност.

„В последните си творби художникът работи със сребърен и златен варак, който „вгражда” в коприната, създавайки още по-пищна и богата визия, в която традиционната представа за четирите стихии се разширява от китайската теория за съществуването на пета – металът.” - пише за него изкуствоведката Катерина Гаджева.

„Моят естетически подход е силно свързан с чувството, емоцията и обекта, като начало аз изграждам формата, след което формата започва да говори за цвета. Този процес е базиран на моите артистични възгледи и убеждения. Някои асоциативни механизми както и определено музикално отношение или подход по време на изграждането на композицията, могат да придадат на формата органичност и антропоморфност.“

Изложбата бе официално открита на 14 юни от 18,30 часа пред клиенти на банката, представители на бизнеса и медиите. Тя е отворена за посещения от 15 юни до 15 август в салона на БНП Париба на бул. „Цар Освободител” 2 в София, всеки работен ден от 9:00 ч. до 18:00 ч.


 

Автор:
Емел Моллова
Публикация:
18.06.2016 г. 16:52
Етикети:
Посетено:
3222
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23801-bnp-pariba-predstavya-izlozhba-zhivopis-na-stefan-todorov