Изложби

Бенефисна изложба във Vivacom Art Hall отдава почит на живота и творчеството на Божидар Икономов

„Обичам плаката!“ събира емблематични сценични плакати на големия български творец

Бенефисна изложба във Vivacom Art Hall отдава почит на живота и творчеството на Божидар Икономов

◊ СЪБИТИЕТО

Многобройни почитатели, колеги, близки и приятели се събраха във VIVACOM Art Hall за официалното откриване на in memoriam изложбата на големия български художник-плакатист Божидар Икономов (Дари), който ни напусна преди месец. Колекцията от 26 от неговите емблематични сценични плакати, създадени в периода 1995–2016 г., представя оригиналната му и силно емоционална връзка с това „изкуство, което живее живота на други изкуства – театър, кино, опера“.

Като един от доайените на плаката, Божидар Икономов има своето заслужено място в историята на българското изкуство. Той е автор на плакати за десетки театрални, оперни постановки и филми и един от организаторите Международното триенале на сценичния плакат в София. Работил е 13 сезона за Софийската опера и е излагал творчеството си на форуми по цял свят, с награди от Милано, Монс, Бърно и най-престижните български отличия, включително ордена на Министерство на културата „Златен век“.

„Дари беше влюбен в плаката, самият той приличаше на плакат“ – сподели доц. Георги Лозанов по време на откриването на изложбата. „Като плаката и той бързо стигаше до хората, лесно преодоляваше бариери и умееше хем да развесели, хем да намери сюжет. Плакатът е градско изкуство – такъв беше и Дари. Остроумен, шарен и предизвикващ.“

Проф. Божидар Йонов, който заедно с Божидар Икономов е един от създателите на престижното  Международното триенале на сценичния плакат – София, благодари на VIVACOM Art Hall за дългогодишната и искрена подкрепа на българските творци и за достойния реверанс към неговия колега и приятел. Той покани публиката да сподели емоцията от изкуството на Дари Икономов и чрез неговите думи: „Рисувам плакат. Ще го пусна като цветно хвърчило в небето. Ще тичам след него, докато се откъсне и полети сам. Приятен полет!“.


Изложбата „Обичам плаката!“ на Божидар Икономов  може да бъде разгледана във VIVACOM Art Hall през следващия месец.

 


Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
17.06.2016 г. 15:42
Посетено:
1429
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23792-benefisna-izlozhba-vav-vivacom-art-hall-otdava-pochit-na-zhivota-i-tvorchestvoto-na-bozhidar-ikonomov