Изложби

"Слънчевите хора" - Росен Рашев-Рошпака в галерия "Ларго", Варна

Самостоятелна изложба живопис, 17 юни – 07 юли 2016

"Слънчевите хора" - Росен Рашев-Рошпака в галерия "Ларго", Варна


◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия „Ларго” представя

Росен Рашев-Рошпака

Слънчевите хора

Изложба живопис

17 юни – 07 юли 2016

Откриване на 17 юни 2016 г., петък, от 18:30 часа в галерията във Варна, ул. „Хан Крум” 8.
 
Среща на медиите с художника – в петък, 17 юни от 12:30 до 13:30 ч. в галерия “Ларго”

   
В Европейската нощ на галериите преди месец галерия „Ларго“ организира игра с посетителите, като приканваше всеки гост да открие три картини, експонирани в залите й, чрез три кратки техни описания. Една от творбите беше картината „Слънчевите хора“ на Росен Рашев-Рошпака. В играта с ентусиазъм се включваха не само възрастните, но децата им, които те бяха довели със себе си. Какво беше нашето огромно учудване и изненада, когато още в първите минути установихме следния „парадокс“: картината на Рошпака беше светкавично разпознавана от детските очи, веднага щом мама или татко прочетеше описанието й. „Ето я, ето я....“, подскачаха децата. А в същото време за повечето възрастни това беше най-трудно откриваната от трите картина. Но Малкият принц отдавна е установил причината за този „парадокс“: „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“. Това е предисторията на тази изложба...
   
Усмихни се, усмихни се, усмихни се... Като че ли всяка творба на Росен Рашев ни призовава за това. И, убедена съм, това ще е първата реакция на хората, които ще влязат в галерия „Ларго“ през следващите три седмици. Защото лятото идва във Варна заедно със „Слънчевите хора“ на Рошпака. От 17 юни 2016 год. арт галерия “Ларго” ще представи за първи път със самостоятелна изложба във Варна врачанския художник-наивист Росен Рашев – Рошпака. Едно усмихнато дете, маскирано в обвивката на възрастен – това е новият гост на галерията. „Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват...“ – казва Малкият принц. Е, за Рошпака не е уморително. Той ни обяснява, разказва, намига ни и ни увлича в своя по детски вълшебен свят чрез многобройните си истории, всяка от които е „заключена“ в платното или листа. Двадесетината картини, които ще бъдат експонирани в „Ларго“ носят уникалния дух на жизнерадост и чистота на детската душа. Творбите на врачанина са като пъзел от нашите детски спомени: прашните селски дворове, любимото куче, обидения от палавите ни закачки котарак, рибата, която в съня ни задължително е летяща, царя и царицата, които винаги са ни изглеждали като мама и татко, пилето, което еееееей сега ще се издигне с помощта на нашето шарено хвърчило, и разбира се, Лисицата на Малкия принц, която ни споделя важни тайни.

Елате в галерия „Ларго“ и се оставете на Рошпака да ви подаде ръка и да ви поведе на пътешествие във вселената от фантастични видения, детски спомени и мечти. Изложбата продължава до 07 юли. Повече снимки на www.largogallery.com. 
   

◊ ЗА ХУДОЖНИКА
   
Росен Рашев-Рошпака е роден на 15.02.1970 г. във Враца. През 1989 г. завършва Художествена гимназия "Илия Петров" в София.  Има над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина – София, Пловдив, Кьолн, Белград и Ягодина, Сърбия. Стилът му е в традициите на наивистичното изкуство. Печели множество престижни награди - наградата за цялостно творчество на фондация "Св. Св. Кирил и Методий" (1994), голямата награда за чуждестранен автор на триеналето за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия (1995), Голямата награда на Музея на наивистично и маргинално изкуство, гр. Ягодина, Сърбия (2003), Голямата награда на СБХ от Националната художествена изложба "Земята на Ботев" (2006) и др. Негови творби се намират в Художествената галерия „Иван Фунев" гр.Враца, Музея за наивистично изкуство, град Ягодина - Сърбия, Музея за инситно изкуство Братислава-Словакия. Около 50 негови творби са притежание на колекционера на българско изкуство Юго Вутен. Негови картини присъстват в частни колекции в България, Сърбия, Германия, Франция, Израел, САЩ, Италия, Испания, Япония и Гърция. Живее и твори във Враца.


Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
16.06.2016 г. 16:09
Посетено:
1515
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23784-slanchevite-hora-rosen-rashev-roshpaka-v-galeriya-largo-varna