Изложби

„Поглед – Битие” - изложба на Веселин Начев в Галерия 8, Варна

Галерия 8 на 28 години!

„Поглед – Битие” - изложба на Веселин Начев в Галерия 8, Варна
Веселин Начев. "Размисъл"


◊ СЪБИТИЕТО

„Поглед – Битие”
Веселин Начев – живопис

+ 28 години Галерия 8


18.06. – 18.07.2016
Откриване: събота, 18.06., 18.00
Галерия 8, ул. „Братя Шкорпил“ 8а, Варна

Традиция е Галерия 8 да отбелязва рождения си ден със самостоятелна изложба на свой фаворит. А Веселин Начев е безспорен неин фаворит. Десетата самостоятелна изложба на Веселин Начев в галерията е под наслов „Поглед – Битие”. С нея Галерия 8 ще отпразнува 28-мия си рожден ден. Творбите в предстоящата изложба са интерпретация на заобикалящия ни свят, от който не можем нито да избягаме, нито да променим, разгледан през погледа на личните преживявания на автора, след престоя му в Сите-де-зар, Париж.
 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Основна тема в изложбата са връзките между човека и града, индивида и заобикалящия го свят, които продължават да вълнуват художника, превръщайки тази изложба в естествено продължение на неговите предишни проекти „Записки от ежедневието“ (2011 г.) и „Градски пейзажи на душата“ (2014 г.).

Част от творбите бяха показани наскоро в София, но експозицията в Галерия 8 ще бъде обогатена и със съвсем нови непоказвани творби.

Гостите на събитието ще намерят в заглавията на творбите, както поезия, така и лаконични противоречия, а също и собствена философия за наглед обикновените неща.

„Повдигам се“, „Следобедна разходка“, „Напълно приемлив“, „Враг 2“, „Поле“, „Посоки“, „Размисъл“, „Променливо“, “Пейзаж с фигури“, „Още един“ – заглавия на картини, а всъщност ключови думи към един колкото реален, толкова и вътрешно преживян свят, в който сме допуснати да присъстваме, без понякога, напълно да разбираме – живописния свят на Веселин Начев!

Веселин Начев е художник с изключително индивидуален стил, завършил живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Иван Кирков, участник в десетки национални и международни изложби и автор на множество самостоятелни изяви, представени в престижни галерии във Варна, София, Полша, Холандия, Македония, Франция, Италия, Австрия, Швейцария, Германия, Русия. Творчеството на Начев е удостоено с международно признание и над десет награди в България, Канада и Франция.
    

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГАЛЕРИЯ 8

През 28-те години на своето съществуване, Галерия 8 е записала в историята си участия в престижни арт форуми, фестивали и салони на изкуствата, установила е партньорски контакти с наши и чужди културни институции, представяйки съвременни и традиционни проекти на най-стойностните имена, както на български автори, така и на артисти от Полша, Германия, Русия, Холандия, Япония и Украйна.

В авторския контингент на галерията, наброяващ няколкостотин художници, скулптори и фотографи, са вписани едни от най-известните наши творци – Иван Кирков, Светлин Русев, Стоян Цанев, Веселин Начев, Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Ангел Станев, Иван Русев, Иван Славов, Емил Попов, Альоша Кафеджийски, Кина Петрова, Димитър Киров, Георги Божилов, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев, Милко Божков, Росен Донев, Гаро Кешишян, Александър Маринов и още  много други.


Автор:
Искра Павлова, Борис Стателов
Публикация:
16.06.2016 г. 15:28
Посетено:
2483
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23783-pogled-bitie-izlozhba-na-veselin-nachev-v-galeriya-8-varna