Изложби

Без дистанция. 450 х 450 х 450

Сборна изложба скулптура в Дома на хумора и сатирата

Без дистанция. 450 х 450 х 450


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 юни от 17.30 часа Домът на хумора и сатирата кани на юнски „Весел четвъртък”. В зала 6 ще бъде открита изложбата „Без дистанция. 450 х 450 х 450” на 15 наши съвременници, които наричат представители на „класическия модернизъм”.

Това са Витали Халваджиев, Петър Наков, Орлин Иванов, Петър Илиев, Тодор Ламбов, Панчо Куртев, Павлин Радевски, Красимир Митов, Рашо Митев, Николай Маринов, Боян Пенчев, Емил Бачийски, Огнян Читаков, Минчо Тодоров, Камен Цветков. Всеки от тях се представя с по една своя творба.


◊ ЗА АВТОРИТЕ И ДХС

И ако названието „Без дистанция” препраща към една отминала едноименна изложба в зала „Райко Алексиев” в края на 2015 г., нека предупредим, че повечето от представените работи са от настоящата година. Габровци ще разпознаят носителя на „Гаскар” о◊т 19.Международно биенале Емил Бачийски и член на международното жури на 22. Биенале.

Сред авторите в изложбата има участници в Националния симпозиум по скулптура в камък в Габрово (2007), в симпозиума „Форма” към НГПИ „Тревненска школа” в Трявна (2013), а Н. Маринов е дългогодишен участник в международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (2007, 2009, 2011, 2013, 2015). Всяка изложба има свои послания, подтиква към диалог с авторите, може да предизвика дебат по важна за творците проблематика. Настоящата не прави изключение!

 

◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Без дистанция. 450 х 450 х 450” е създадена специално за пространството на зала шест в Дома на хумора и сатирата. Обектите са показани в един и същ, избран от авторите формат – върху постамент и под прозрачен похлупак с формата на куб с ръб 45 см. Всеки получава своите 91 125 кубични см внимание.

Една от популярните системи за рейтинг на художници в света стъпва на концепцията икономика на вниманието. Рангът на даден автор се определя с алгоритъм от броя на изложбите, в които участва и от техния вид – самостоятелни, групови, в по-престижни галерии или в по-непопулярни, както и от ранга на другите автори, с които излага – накратко, от частта публично внимание, което получава чрез ресурса на галерията. Галерията предоставя своето пространство и време на даден артист и така го включва в икономиката на изкуството.

Водени от настояването, че съвременните скулптори у нас не получават адекватно изложбено внимание, авторите отвеждат гореописаната концепция до крайност. След договарянето на изложбата те маркират границите на това така скъпоценно временно заето пространство. Капсулират го във витрини така, както обикновено се излагат крехки или старинни експонати. Непосредствеността на общуването със скулптурата е отменена от прозрачната бариера на стъклото.

Материалите, с които работят авторите, са дърво, восък, полиестерна смола, бетон, метал, пяна за топлоизолация. Трайното е представено с крехки материали, а обичайно пренебрегвани от окото форми и обеми се материализират в бетон. Някои от авторите работят с негативни пространства, отпечатъци, следи от присъствие, други маркират идеята за уловено пространство с макетоподобни инсталации.

„Без дистанция” показва едно завръщане към модернизма, такъв, какъвто в България не се случи през двадесети век, както и отказ от взаимодействие със заобикалящата ни политическа и социална реалност.

 

Изложбата очаква своята публика до 30 август 2016 г.

Автор:
Музей "Дом на хумора и сатирата"
Публикация:
15.06.2016 г. 16:13
Посетено:
1507
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23780-bez-distantsiya-450-h-450-h-450