Изложби

Синтез на 21. век: Даниела Зекина и Петър Бояджиев

Изложба на двама българи от Канада

Синтез на 21. век: Даниела Зекина и Петър Бояджиев

Петър Бояджиев и Даниела Зекина по време на откриването на изложбата, 9 юни 2016 г.


В Дома на Европа в София, където се помещава представителството на Европейската комисия и Информационното бюро на Европейския парламент, се откри обща изложба на артистичното семейство Даниела Зекина и Петър Бояджиев. От две десетилетия двамата художници живеят в Канада, но точно преди година те зарадваха българската публика със своите картини и графики точно в сградата на Дома на Европа.

Сега за втори път двамата правят тук изложба и са щастливи да представят нови творби. Само преди две седмици в Дом „Кавалет” (Варна) Даниела Зекина показа своите вдъхновени от митологични сюжети картини, повечето портрети, в които грее образът на Вечната жена, но красотата на линията и цвета носят допълнителен пласт на антично изящество, бидейки обединени под мотото „Сестрите на Калиопа”. Вернисажът беше акцент от Десетия международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка”.

Новата изложба в София, която може да бъде видяна до края на юни, включва живопис от Даниела (отново поетичната реалност от митологията) и иновативни творби на Петър Бояджиев, обединени от заглавието Архитекстура (черно-бяла фотография). Колкото и различни да са двамата артисти, те всъщност се допълват органично – една мъжка сдържаност и строга архитектоника във фотографията на Петър партнира на нежната вакханалия, изпълваща живописта на Даниела.

Предстои още една тяхна съвместна изложба (само графика) в галерия „Пентименто” (София), чието откриване ще бъде на 23 юни от 18,30 ч. с участието на изкуствоведа д-р Райна Йотова. А на 2 юли в галерия „Париж” софиянци ще присъстват на още един вернисаж с тяхно участие. Очевидно завръщането на двамата изявени в Канада българи всяко лято става традиция.



Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
15.06.2016 г. 12:38
Посетено:
2127
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23779-sintez-na-21-vek-daniela-zekina-i-petar-boyadzhiev