Изложби

Писателят Георги Господинов с видео инсталация в галерия "Credo Bonum"

„Шамарената фабрика” - образи и ситуации

Писателят Георги Господинов с видео инсталация в галерия "Credo Bonum"


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Credo Bonum” представя

„Шамарената фабрика”
Видео инсталация на Георги Господинов


Откриване: 16 юни 2016 г., четвъртък, 19:00 ч.
Изложбата ще продължи до 26 юни 2016 г.

На 16 юни, галерия „Credo Bonum” ще представи видео инсталацията „Шамарената фабрика” на писателя Георги Господинов. Откриването ще бъде в 19:00 ч. Инсталацията ще може да бъде видяна до 26 юни в галерията на ул. "Славянска" 2.

С кратката си видео инсталация „Шамарената фабрика” Георги Господинов се обръща към образи и ситуации от стари български филми, за да събуди размисъл за насилието над деца. Издърпването на ухо, шамарът, унижението все още са традиционна част от методите на домашното възпитание. А според изследване на НЦИОМ от 2012 г. близо 70% от българите одобряват т. нар. „минимално насилие”.

Явявайки се в едно ново, неочаквано амплоа, Георги Господинов ни изненадва, но и ни предлага едно радикално продължение на заниманията си с детството и със социализма, които познаваме от романа „Физика на тъгата” и от проектите „Аз живях социализма” и „Инвентарна книга на социализма”. Заедно с това инсталацията „Шамарената фабрика” отдава почит на българското кино от 60-те и 70-те, което едновременно остро и чувствително е запечатало сцени на „минимално насилие” над деца, някои от тях класически за българските кино зрители. Наред с това новият визуален проект на Господинов има социален ангажимент, отворен е към настоящето, провокира към откровен разговор за насилието над деца и между деца у нас. Защото шамарените фабрики продължават да работят на пълни обороти, а някогашните деца са днешните възрастни. Дали с порастването си не сме преминали от другата страна на шамара.

Георги Господинов (1968) е един от най-четените у нас и превеждани български писатели. Сценарист е на няколко късометражни филма, сред които „Ритуалът” и „Омлет”, селектирани съответно за престижните фестивали Берлинале и Сънданс.

Сред най-новите му книги са „Невидимите кризи”, „Сватби на животни и неща” (в съавторство с дъщеря му Рая Господинова) и стихосбирката „Там, където не сме”.  През 2015 г. е гост-професор в Хумболтовия университет (Берлин), където един от курсовете му е посветен на идеологии и детство през ХХ век.


Техническата реализация на проекта е на Калин Серапионов, звук - Досьо Амуджев.

Автор:
Галерия Credo Bonum
Публикация:
13.06.2016 г. 15:48
Посетено:
2510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23763-pisatelyat-georgi-gospodinov-s-video-instalatsiya-v-galeriya-credo-bonum