Изложби

Галерия "Възраждане" представя Григор Ангелов с изложба живопис

По случай неговия 75-ти рожден ден

Галерия "Възраждане" представя Григор Ангелов с изложба живопис


◊ СЪБИТИЕТО

На 14.06.2016 г. от 18:00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис на Григор Ангелов, по повод неговата 75-та годишнина. Изложбата ще продължи до 04.07.2016 г.

Григор Ангелов е един от няколкото блестящи български плакатисти, създали славата на това изкуство на европейско и световно ниво. В началото на 90-те години той започва да се налага и като удивителен живописец с рязко различим и оригинален почерк.

Днес, вече 75-годишен, Григо продължава да бъде елегантен, одухотворен и интелигентен човек и творец. Картините му все така са просмукани с романтичния полъх на неговия идеалистичен и чист поглед върху живота. Все така, той търси красотата в своите персонажи – прелестните жени с дълги шии, крилатите котки и др. – всички те подчинени на неговия стремеж към извисяване. Особената, Григорова стилизация на фигурите продължава да определя магнетичната визия на един живописен свят, който се подчинява единствено на порива към доброто, красотата и светлите чувства.

Григор Ангелов – един много специален живописец и човек!

Краси Алексиева, 2016 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Григор Ангелов е роден през 1941 г. в София, България. През 1973 г. завършва НХА в София, специалност „Плакат” при проф. Ал. Поплилов. Член на СБХ. В следващите години той работи активно в този жанр и участва в някои от най-значимите биеналета за художествен плакат в света. Автор е на над 120 публикувани театрални, филмови, социални и авторски плаката. Има осъществени 13 самостоятелни изложби в България и Франция и множество участия в общи такива. През 1989 г. е награден с Национална награда на името на Александър Жендов.
Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
07.06.2016 г. 14:55
Посетено:
1316
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23736-galeriya-vazrazhdane-predstavya-grigor-angelov-s-izlozhba-zhivopis