Изложби

Изложба „Море в мола“ – Биоморфни форми 2016

В рамките на „Майски дни на дизайна“, 04.06. – 15.07.2016 г.

Изложба „Море в мола“ – Биоморфни форми 2016


◊ СЪБИТИЕТО

На 04 юни (събота) от 20:00 часа в Monev Gallery (Сердика център - бул. „Ситняково“ №48) ще бъде открита изложбата „Море в мола“ – Биоморфни форми 2016.

Събитието е организирано от Департамент „Дизайн“ на Нов български университет и е в рамките на поредицата от събития „Майски дни на дизайна“ - една от инициативите по случай 25-годишнината на Университета.

„Море в мола“ е изложба, създадена в резултат на работата на студенти, преподаватели от НБУ и свободни артисти (алумни) по време на творческата работилница ленд арт пленер „Биоморфни форми 2016“. На изложбата ще бъдат представени иновативни идеи, обекти, инсталации и проекти, артистични и творчески дизайнерски решения, както и всякакви предмети, които могат да помогнат на обществото да осъзнае и реализира желанието си за по-здрав, по-интелигентен и по-устойчив начин на живот.

Тематиката на изложбата е пряко свързана с опазването на последните диви и екологично чисти български плажове като Иракли и Корал, и същевременно е релативна с глобалните въпроси за проблемите на Земята, енергията и дори опазването на хуманното, романтичното и човешкото като отношение към красотата на естествената природа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Морето е важна тема в представените творби както визуално, така и концептуално. В изложбата са смесени най-различни жанрове и стилове, като фотография, дизайн, графика на фланелки, бижута, параметрични обекти, предмети изнесени направо от морския пясък, инсталации. Морето и плажа са представени в разнообразни форми и аспекти, включително в отражения, видео игра, отпечатъци, боклуци, изхвърлени от водата парчета дърво и т. н. Иновативните творци свързват представата за море, романтика, пътуване и различност с артефакти и реалност. Използвайки намереното на плажовете, авторите създават усещането за цели нови светове или представят природата от друг артистичен ъгъл, като подаряват това свое виждане на софийската общественост – да се наслади на техния талант, на морето, небето, пясъка, изкуството и да се замисли.

Авторите са провокирани от идеята за експеримент, а материалите, които използват, съчетават елементи от естествената среда – земята, морето, камъните, пясъка и изобщо даденостите на природата в местността Корал. Към тях те работят и с изоставени по плажа предмети, които запазват в автентичен вид или обогатяват с цвят и форма.

„Сравнен с бетонните плажове, които оставяме в наследство на нашите деца, „Корал“ предизвиква естетически шок. Използвайки дизайнерски подход към пространствената среда на „Корал“, както и различни съвременни техники за работа с природни материали, младите творци поетизират красотата и романтиката на един от последните незастроени плажове в България.“ - проф. д-р Борис Сергинов.

                 

Автор: НБУ
02.06.2016 г. 14:28
Посетено: 938
Етикети: изложба, Департамент Дизайн, НБУ, Майски дни на дизайна, Море в мола
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23710-izlozhba-more-v-mola-biomorfni-formi-2016