Изложби

"Флуидност" - изложба инсталации на Илиас Пулос

Център за съвременно изкуство – Пловдив

"Флуидност"  - изложба инсталации на Илиас Пулос


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение “Изкуство днес” представя
изложба инсталации "Флуидност" на Илиас Пулос (Гърция, Франция).


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 5 до 25 юни 2006 г. в Център за съвременно изкуство – Пловдив, баня “Старинна”.

Откриване: 5 юни, понеделник, от 19.00 ч.


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

От автора: “Проектът, който реализирам в Център за съвременно изкуство, Пловдив, баня “Старинна”, цели да даде форма на образите, които пораждат в мен турските бани.

Като грък от диаспората, споменът за мултинационалното минало на тези места, които съм кръстосвал от централна Азия, през Балканския полуостров до Париж, ме спохожда често. Поставяйки знаци във времето и пространството, турските бани са символични пристанища за спомени от персонално и колективно преживяно минало, внушаващо флуидността на човешката история. Тези места ме вълнуват още повече, защото моята собствена работа се опира на идеята за времето, спомените и паметта...

Инсталацията в първата зала на банята включва 24 обли стъклени съда, пълни с вода и восък. Те са поставени върху постаменти, подредени в кръг, който възпроизвежда на пода кръглата основа на купола. Обикаляйки около тези обекти, зрителите ще бъдат въвлечени в една игра на светлина и прозрачност, на форми и цветове, които от своя страна ще доведат тази игра до установяването на физически диалог с архитектурата на пространството.

Втората инсталация е звукова. Посетителят ще чуе звуковете от една съвременна домашна баня... Чрез прехвърлянето на тези звуци се разрушава частния и интимен характер на съвременната баня, за да се пренесе отново тя в публичното пространство, на което някога е принадлежала.”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

От 1986 г. Илиас Пулос живее и работи в Париж, Франция. Завършил е училище за пластични и декоративни изкуства в Атина и Атинската консерватория - класическа музика. Работи в областта на съвременните форми - инсталация, пърформанс, а също - фотография и живопис.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО

Проектът се осъществява с подкрепата на:
Швейцарска културна програма в България и Община Пловдив.

Медийни партньори: вестник Марица, радио Пловдив, радио Katra FM и телевизия Евроком България.
Автор:
Сдружение “Изкуство днес”
Публикация:
01.06.2006 г. 20:20
Посетено:
968
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2371-fluidnost-izlozhba-instalatsii-na-ilias-pulos