Изложби

Изложба „И ние бяхме деца. Писателите като хлапета” в Балабановата къща за Деня на детето

Изложба „И ние бяхме деца. Писателите като хлапета”  в Балабановата къща за Деня на детето


Изложбата „И ние бяхме деца. Писателите като хлапета” бе открита днес в Балабановата къща. Специални гости в Стария град в деня на детето бяха малчуганите от ЦДГ „Щурче”, които пяха песни и рецитираха стихове.Те бяха поздравени от директора на ОИ „Старинен Пловдив” Минко Кафтански и кмета на район „Централен” Георги Стаменов.

В резултат от обединените усилия на Националния литературен музей - София и Исторически музей – град Попово, изложбата представя играчки и вещи, които са свързани с бита, възпитанието и обучението на децата от края на XIX и началото на ХХ век.

Постерите, посветени на Алеко Константинов, Пейо Яворов, Дора Габе, Калина Малина, Змей Горянин, Йордан Стратиев, Светослав Минков и др., ни връщат в годините на тяхното детство, а след това ни препращат във времето на творческата им зрялост, когато написват чудесните си стихове и разкази за деца. Наред с тях могат да се видят и оригинални илюстрации към детски издания на художниците Илия Бешков, Вадим Лазаркевич, Никола Тузсузов.

Експозицията се състои от 15 постера, по-едри детски играчки от края на XIX и първата половина на XX век (бебешки колички, люлки тип „конче” и велосипеди), настолни игри – „Крачун и Малчо”, „Дама воденица”, „Игрите на Амур”, порцеланови и парцалени кукли от миналия век и много други.

Най-старата играчка е от 1910 г. - пушка, на чийто приклад е изрязана годината. Най-оригинални са дървените играчки, направени от подръчни материали - орехи, дърво, царевичак, с които в началото на ХХ век по-бедните деца са си играели. За момичетата любимата играчка е била парцалената кукла.

Децата от ЦДГ „Щурче” разгледаха с интерес изложбата и се включиха в работилнички, в които по шаблони изработваха момичешки и момчешки фигури. Под вещото ръководство на Румяна Пенчева - уредник на Националния литературен музей в София и Дияна Събева - уредник на Историческия музей в Попово, малчуганите лепяха дрешки и рисуваха аксесоари по свой избор. На своя празник получиха и много лакомства от служителите на ОИ „Старинен Пловдив”.

Изложбата ще гостува до 11 юли 2016 г.

Автор:
Гергана Колева ОИ "Старинен Пловдив"
Публикация:
01.06.2016 г. 15:14
Посетено:
1123
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23700-izlozhba-i-nie-byahme-detsa-pisatelite-kato-hlapeta-v-balabanovata-kashta-za-denya-na-deteto