Изложби

Галерия Sariev Contemporary представя художничката Мартина Вачева в рамките на платформата ФОН: Млади автори

Самостоятелна изложба „Сериалити“, 3-29 юни 2016

Галерия Sariev Contemporary представя художничката Мартина Вачева в рамките на платформата ФОН: Млади автори
Мартина Вачева. Кукери на лов за Караконджули, 2014, графичен трансфер върху хартия, акрил, колаж


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Sariev Contemporary представя художничката Мартина Вачева в рамките на платформата ФОН: Млади автори

Дългогодишният проект на SARIEV Contemporary за представяне на млади художници продължава със самостоятелната изложба „Сериалити“ на Мартина Вачева. Изложбата показва един различен поглед към добре познати образи и символи - от мартеницата, през скандалния паметник на цар Самуил в София до персонажи от „Туин Пийкс“ и „Междузвездни войни“.

Откриването на изложбата ще бъде на 3 юни от 19 ч.

В работата си младата художничка Мартина Вачева изследва образи, лица и символи от популярната култура, митологията и ежедневието. Подходът й е ироничен и чувствителен – подход, представящ света на един млад човек в България, обобщил като даденост еклектиката от традиции, кич и „вносна“ култура. Чрез специфичния си стил на рисуване и разнообразието на медии (графика, живопис, илюстрация, принтове) тя ни дава да разберем и почувстваме как изглежда реалността на образите, към които има най-високо внимание тук и сега.

Вачева обръща поглед към българските традиции – мартеници и кукери например, и ги поставя в контекста на други едни „емблематични“ образи каквито са Веселин Маринов или светещите паметници на цар Самуил в София и на цар Срацимир във Видин. В същото време българското се смесва с американската поп култура, сериалите и филмите. Като дете на 90-те Вачева е отраснала с „Досиетата Х“, „Спешно отделение“, „Спасители на плажа“, „Междузвездни войни“ или „Роки“, които с напълно новите си и непознати образи нахлуват и ярко контрастират на българското, създавайки иконични персонажи, останали в съзнанието и до днес. Поставени на една плоскост, всички тези образи представляват своеобразно изследване на популярната култура, преповтарят и преосмислят митологии – и то през очите на един автор от най-младото поколение български съвременни художници. 

Изложбата ще се открие на 3 юни от 19 ч. в присъствието на Мартина Вачева и куратора Вера Млечевска и ще може да бъде видяна до 29 юни в пространството на галерията на ул. „Отец Паисий“ 40, Пловдив.

Изложбата е част от дългогодишния проект на SARIEV Contemporary ФОН: Млади автори, с който галерията цели да представя и подпомага млади художници и куратори. Платформата стартира през 2010 г. с изложбата „Проект 01“ на Кирил Кузманов и Светослав Минков с куратор Владия Михайлова. Оттогава във ФОН: Млади автори са представяни редица млади художници, за които участието в проекта е важен тласък за творческата им кариера. Това са още Лубри (2011, куратор: Вера Млечевска), Зоран Георгиев (2012, куратор: Правдолюб Иванов), Даниела Георгиева (2013, куратор Фридерике Шулер), Димитър Солаков (2014).

• В деня след откриването на изложбата „Сериалити“, 4 юни (събота), ще се проведе Портфолио ден, също част от платформата ФОН: Млади автори. След проведена отворена покана са избрани 10 млади художници до 35 години, които ще могат да вземат участие в събитието и да се запознаят с водещи куратори, художници и галеристи, да им представят работата си и да получат от тях важни насоки за професионалното им развитие. В комисията на Портфолио ден са: художниците Правдолюб Иванов и Лъчезар Бояджиев, кураторите Вера Млечевска, Светлана Куюмджиева и Галина Лардева и галеристите Веселина и Катрин Сариеви. Повече информация за Портфолио ден ще намерите тук.

 

◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Кураторски текст на Вера Млечевска

В своята самостоятелна изложба Мартина Вачева представя живопис и принтове, посветени на популярни герои и типажи от действителността. Вълнуващи образи нахлуха на родния телевизионен екран някъде в началото на 90-те и привнесоха модели за подражание, на сексапил, символи на успешност или просто представи за друг, вълнуващ начин на живот, изпълнен с риск, скорости и блясък. Мартина Вачева възпроизвежда именно образи от медията на киното и телевизията с тяхното сценично присъствие и кадриране, на които тя придава най-високия статус на изобразяване на личността – портрет.

Популярните образи притежават собствена харизма или аксесоари на епохата, но винаги зоват разпознаваемия от зрителя универсален архетип. Най-често на биологичния мъжкар или едрогърдестата секс бомба, на загадъчния единак – (Дейл Купър от „Туин Пийкс“ или Съли от „Доктор Куйн – лечителката“), на ирационалните деструктивни сили, разработени в хорор жанровете или месията-водач, интегриран в националния мит.

Образите на масовата култура и фолклорните символи, в случая кукерите или Джаба („Междузвездни войни”) са хтонични същества, на пръв поглед изглеждат контрастни, но Мартина Вачева долавя техния общ извор – митологията. Те успешно се сливат в една колебаеща се флуидна идентичност, търсеща своите корени в миналото и съблазнена от най-актуалните икони на успеха. Това съзнание има необходимостта да възкресява въображаемото минало в различни паметници (паметника на Самуил в София, паметника на Срацимир във Видин) и несбъдващо се настояще в невъзможни всемогъщи образи от телевизията. („Досиетата Х“, „Спешно отделение“, „Спасители на плажа“, „Междузвездни войни“ или „Роки“). 

Наред с типажи от сериали като „Туин Пийкс” и „Спасители на плажа” Мартина съпоставя композиции от култови филмови сцени, пресъздадени неволно или съзнателно от местния лайфстайл. Тя отваря „прозорци”, в които филмовият герой и зрителят се припокирват и телевизионните формати моделират етоса. Филмовото клише се възпроизвежда на улиците на родния и град; Мич („Спасители на плажа”) е призван да заеме ролята на спасител до „пеещите” фонтани в Пловдив, a Веселин Маринов и Кичка Бодурова пресъздават сцена от Титаник. 

Спонтанната фриволност и контролирана не/похватност на нейната живопис взема на подбив зрителско вчувстване в емоциите на тези милозливи, хипер секси или обзети от психоза телевизионни герои. Тя иронизира инфантилната вяра в могъществото на телевизионен образ, в неговата достоверност или ултимативен сексапил чрез гротеската на живописния си почерк, който придобива особена комичност в печатните версии. Интересът на Мартина към експресивната сила на некултивираната рисунка е рефлекс спрямо повърхностното следване на една изкуствена, лъскава до съвършенство „квази действителност” на медийните образи, умножаваща се под една или друга форма в колективното въображение.

Мартина Вачева принадлежи на най-младото поколение съвременни художници. Тя предпочита да работи във формата на тематични зинове, в процеса на работа обаче използва различни техники като колаж, рисунка и живопис. Нейното критично отношение към образа и неговата функция са фокусирани в принципа на разпространение на зиновете и в самия изобразителен език.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Мартина Вачева (р. 1988 в Пловдив) е завършила е Национална художествена академия, специалност „Илюстрация“ и специалност „Книга и печатна графика“. През 2012 специализира илюстраторския клас на Georg Barber (ATAK) в университета за дизайн и изящни изкуства Burg Giebichenstein Halle, Германия. Част от фензин културата в България. Създава авторски зинове като KOSH, Star Wars, както и три издания към поредицата SERIAL PORTRAITS, представени в самостоятелна изложба. Участва във фестивали като Hip hip zine fair (България) през 2015 и International zine fest през 2014 в Истанбул. Организира и фензин събития като „Paper tag“ част от NE Fest София.


* * *

Проектът ФОН: Млади автори 2016 г. е част от културния календар на община Пловдив за 2016г.

 


Автор:
Стефка Цанева
Публикация:
30.05.2016 г. 18:44
Етикети:
Вера МлечевскаМартина Вачева
ФОН млади автори
Сериалити
Галерия Sariev Contemporary. изложба
Посетено:
1187
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23683-galeriya-sariev-contemporary-predstavya-hudozhnichkata-martina-vacheva-v-ramkite-na-platformata-fon-mladi-avtori