Изложби

"90-те. Началото на мита" - изложба в галерия "Васка Емануилова"

Кураторският проект на Владия Михайлова се фокусира върху знакови културни факти от началота на прехода

"90-те. Началото на мита" - изложба в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ)
представя

90-те. Началото на мита
02.06. – 26.06.2016 г.

Откриване: 01 юни, 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова", бул. “Янко Сакъзов” 15

Клуб "Спартакус", Пънк бар "Калното",
Списанията "Егоист", "Ах, Мария", "Витамин Б", Камикадzе Газет


Куратор Владия Михайлова


Изглежда сякаш 90-те бяха вчера, а те вече са наше минало. Изложбата „90-те. Началото на мита” ги вижда днес през погледа на музея – галерия „Васка Емануилова”, без да забравя, че „героите” на това време напуснаха официалните тогава институции, за да откриват хоризонти на Запад, да търсят нови лица и модели, да преобразяват обществото, да воюват за свобода, да изпълняват мисията на просветители за медии, изкуство, технологии, дизайн, мода, музика, начин на живот и гръмко да мечтаят за промяна. Отварянето на страната към света се случи на фона на тежки социални пренареждания, политически промени, приватизация, икономически кризи и инфлация, бедност и всекидневна агресия.

Обръщайки се към това контрастно време на съзидание и разпад, „90-те. Началото на мита” търси неговите „романтични” герои на територията на популярната култура; онези космополитни събития и феномени, които са разширявали представите и порядките извън институциите. Места, подобни на вече легендарния „Кравай” в София, където в края на 80-те се срещат пънкове, метъли и бунтари, а музиката и „забраненото” – като поведение, информация и дрескод, ги сплотяват като знаци за свобода и самостоятелност. Както кока-колата и дънките Ливайс преди 1989 г., някои от продуктите на популярната култура през 90-те са всъщност инструменти на глобализацията. Днес те са в зората на лайфстайла като част от желанието за интеграция и начин да се различиш от сивия беден свят на (пост)социалистическите предмети; а също и началото на криейтив културата, заедно с основите на съвременното градско живеене.

Изложбата представлява една конкретна „постановка” на това време, в която може да си спомните и да видите с нови очи списанието „на новото поколение” – „Егоист”, което е най-разпространеното издание за култура през втората половина на 90-те, а също и микс клуб „Спартакус”, пънк бар „Калното”, списанията „Ах, Мария”, „Витамин Б” и рядкото издание КАМИКАДZЕ ГАЗЕТ. В галерията те са представени чрез видеоинтервюта с част от техните създатели и участници; фотографии, илюстрации, текстове и музика; визуални архиви, аудиозапис с прочита на „Егоист” на писателя Стефан Иванов, с гласа на актрисата Елена Димитрова и др.

„90-те. Началото на мита” е изложба, която „театрализира” архивите от това време, без да ги  институционализира или да ги укроти под похлупака на музейните витрини. Тя поглежда самия музей през погледа на 90-те. Затова част от нея е и специалният визуален прочит на скулптурите на Васка Емануилова на фотографа Александър Нишков.


◊ ПРОГРАМА
 
. 4 юни, 17:00-19:00 ч. – Разговор за списание „Витамин Б”

. 11 юни, 17:00-19:00 ч. – Разговор за списание „Ах, Мария”

. 15 юни – 16 юни, от 22:00 ч. до 07:00 ч. – ДАДА Нощ в галерия „Васка Емануилова”
(Представяне на Дадаисткия брой на „Литературен вестник”)

. 18 юни, 17:00-19:00 ч. – Разговор за KAMИKAДZЕ ГАЗЕТ

. 25 юни, 17:00-19:00 ч. – Разговор за списание „Егоист”

Първата част на проекта „90-те. Началото на мита” през 2015 бе реализирана в сътрудничество с Десислава Димова и Фондация „Изкуство - Дела и документи”, и с подкрепата на Фонд за иновации в културата, Асоциация за развитие на София. Всички видеоматериали в проекта са изпълнени от Bureau Artrecord.
Откриваме с тематичните коктейли на водка Абсолют!



Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
29.05.2016 г. 17:53
Посетено:
1270
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23675-90-te-nachaloto-na-mita-izlozhba-v-galeriya-vaska-emanuilova