Изложби

Аксел Пахлави и Флоранс Обрещ

Погълнати светове

Аксел Пахлави и Флоранс Обрещ


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Аксел Пахлави и Флоранс Обрещ - Франция

"Погълнати светове" - инсталация: живопис, рисунки, видео и скулптура


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 2 до 16 юни 2006 г. в Галерия СОЛЕРС
(София, кв. Лозенец, ул. Галичица 37, понеделник – петък: 11–19 ч., тел. 962 84 39, www.solersart.com)

Изложбата се провежда със съдействието на Френски културен институт, София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Аксел Пахлави и Флоранс Обрещ (съпруг и съпруга) са двама млади художници от Франция, завършили академията за изящно изкуство в Париж. Те идват в България за пръв път през 2001 г. като гост-студенти на НХА, София и рисуват в ателието на Светлин Русев. Остават тук за 10 месеца. Запознават се с много хора, рисуват, научават български, рисуват, пътуват из цяла България, рисуват... Страната много им харесва. Затова през ноември 2004 г. се връщат отново, този път с 4-годишната си дъщеря Лизлот-София.

В момента живеят в Панчарево, където работят и се подготвят за бъдещи изложби и проекти в Европа, САЩ и Русия.

Интересна и любопитна подробност за Аксел Пахлави е роднинската му връзка с династията на иранския шах Мохамед Реза Пахлави. Някои наши вестници вече писаха за това.


◊ КОНЦЕПЦИЯ
 
„В края на научно-фантастичния филм „Планетата на маймуните”, Статуята на Свободата се появява разрушена и полузаровена в пясъци в обезлюдената и изсъхнала пустош, която е всичко останало от Ню Йорк някъде около 3955 г. сл. н.е. Скоро след бягството си от приматите последният човешки герой осъзнава, че хората са погубили цивилизацията с ядрена война. Един от най-запомнящите се научно-фантастични образи стои като символично порицание на човешката глупост и може да се разглежда като емблематична икона на нашата съвременна епоха. Там, където някога стоеше модерният човек и неговите мечти за свобода и справедливост, сега доминира диващината и тираничната власт на насилието.

След падането на Берлинската Стена и края на Съветската власт, на хората бе обещана справедливост и свобода. Но вместо това българското общество бе изложено на шайка грабителски завоеватели и бавно погълнато от капиталистическата змия. Какво остана от красивата, тогава безсмислена, утопия? Под земята на обезлюдената и загасваща София сега се подава като последна вина апокалиптичните руини, реликви и останки на една безбожна епоха.”

Чрез живописната изложба „Погълнати Светове”, представена като описателна инсталация, Аксел Пахлави и Флоранс Обрехт се опитват да открият и изровят останалите следи от българската метафизика на щастието, някъде около 2006 г. сл. н.е.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Младите художници имат вече солидна и разнообразна творческа биография, множество участия в общи проекти и изложби по целия свят, както и няколко съвместни изложби.

По покана на куратора Златина Гонева в галерия СОЛЕРС двамата автори ще покажат част от произведенията си, създадени тук, под формата на инсталация.

Изложбата ще включва живописни платна от два цикъла: „Гимнастички” и „Тайната вечеря”, общи рисунки, скулптурни мултипликации и видеото „Кастинг за Христос”, заснето пред църквата „Александър Невски” в София.

Цикълът на Флоранс Обрещ „Гимнастички” е започнат през 2005 г. Той представлява момичета с шорти и обръчи, рисувани в човешки размер. За художничката те са събирателен образ и са олицетворение на 80-те години и соцреализма.

„Тайната вечеря” е проект на Аксел Пахлави, подготвян за парижката галерия „Евахобер”. В него лицата на дванадесетте апостоли са смесица между две класики: образи от култовата сага „Междузвездни войни” и класически портрети от Ренесанса. А вместо маса пред Исус и апостолите стои старовремски компютър от 80-те години, който изразява библейската фраза: „В началото бе словото.” Лицата на апостолите са измъчени, разкривени, с хлътнали очи. Изглеждат като чудовища, като духове... Никой вече не помни имената им. Така художникът изразява състоянието на съвременното Християнство, което се разпада и умира.

Изложбата „Погълнати светове” е базирана на идеята да се покажат картини в определена среда. Самите картини се опитват да направят синтез между всички източници на образи, с които сме бомбардирани – от класическата рисунка до комикса. Цялото изложбено пространство ще бъде превърнато в апокалиптична следядрена сцена с пясък по земята; рисунките ще бъдат разпилени навсякъде, мултиплицирани скулптури като клонинги ще бъдат разположени между компютри и екрани, на които ще се виждат триизмерни образи и видео, заснемащо търсенето на Исус. Разходка с определен маршрут из залата ще ви позволи да видите тази радиоактивна изложба и ще ви накара да се почувствате така, сякаш сте в друг свят.

Произведенията ще бъдат показани за пръв път в галерия СОЛЕРС.
Автор:
Златина Гонева, Галерия Солерс
Публикация:
01.06.2006 г. 16:57
Посетено:
444
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2366-aksel-pahlavi-i-florans-obresht